Skip Navigation LinksНачало | Изкуство и култура | Културен афиш

Културен афиш

Обратно към списъка
Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна открива благотворителна изложба „Тантра” - живопис на художникът Димитриос Пападакис
05.07.2016 Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна Мариела Драганова

Национален дарителски фонд „13 века България” – Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна имат удоволствието да Ви поканят на 8 - ми юли (петък) в 17.30 часа, на откриването на Благотворителната изложба „Тантра” - живопис на художникът Димитриос Пападакис.

Изложбата е част от Благотворителната кампания на известния казанлъшки художник Димитриос Пападакис, която постави началото си в Културно – информационен център, в родния град на автора. Именно от там художникът дава старт на един дълъг творчески маратон, по време на който в рамките на 108 дни ще рисува и съответно ще представя изложби в различни градове, в България. Крайната точка на тази инициатива ще бъде отново в родния град на Пападакис - Казанлък, където картините от всички изложби ще бъдат показани в ДК „Арсенал” на 8 - ми септември 2016г.

Изложбата в Трявна ще бъде посветена на акад. Румен Скорчев и Димитър Казаков – Нерон, като художникът ще направи дарение от картини на галерия „Гъбенски” на НДФ „13 века България” и галерия „Казаков” на СМРЗИ – гр. Трявна.
  
Димитриос Пападакис е роден на 20.01.1956 г. в гр. Казанлък. Завършва средното си образование в ССХУ „Дечко Узунов” през 1975 г., гр. Казанлък. През 1982 г. завършва магистърска степен в НХА „Николай Павлович” със специалност „Реставрация и консервация” при проф. Л. Прашков и проф. Г. Григоров. От 1988 год. е член на СБХ и член на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО). Основател и председател на дружеството на художниците в град Казанлък до 1993 год., а след това е член на УС на СБХ Казанлък.

В областта на реставрацията Пападакис е работил върху икони, картини, изписване и реставрация на стенописи, позлата и технология за изработка на имитационен смалт, както и реставрация на камък. Реставрирал е икони на Старозагорската митрополия през периода на действието на митрополит Пакратий. Участвл е в реставрацията на над 18 обекта като член и ръководител на колектива. По значимите от тях са: катедрален храм - паметник „Св. Александър Невски”; храм - паметник Шипка; Фигурата „Възраждане” от Димитър Бойков - НДК София; статуята на „Св. София” от Г. Чапкънов; стенописите в църквата в с. Щръклево (Русенско); реставрация на камък в Античен театър Пловдив и др.

Като художник работи в сферата на различни техники: живопис (акварел, масло, акрил); графика и енкаустика. Привърженик е на абстрактният експресионизъм. Има над 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина, като негови творби са част от частни колекции не само в България, но и във Франция, Гърция, Индия, САЩ, Холандия, Великобритания и др.. Негови творби са собственост на Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия - Стара Загора, Художествена галерия – Мъглиж и Художествена галерия -  Казанлък. Участва в пленери, през 1998 г. „Долината на розите”, гр. Казанлък, и през 2000 г. в гр. Толиати,  Русия.


реклама