Skip Navigation LinksНачало | Изкуство и култура | Художествени галерии

Художествени галерии


Галерия "Гъбенски" на НДФ "13 века България"
ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „ГЪБЕНСКИ” е открита от НДФ „13 века България” през 2006 г. Намира се в двора на възрожденския архитектурен ансамбъл „Калинчева къща”, която е истински шедьовър от 1830 г. на изтъкнатия майстор-строител Димитър Сергев. Галерията носи името на родолюбивия тревненец Тотю Гъбенски, който чрез НДФ „13 века България” дарява картини от своята колекция на гр. Трявна. Тотю Гъбенски е роден през 1899 г., по професия е адвокат и в продължение на 65 години събира картини, рисунки и графики на талантливи български художници.

Галерия "Казаков"
Галерия "Казаков" носи името на големия български художник Димитър Казаков - Нерон, свързал жизнения си път с Трявна, оставяйки на града над 500 от своитенай-добри живописни творби. Галерията се използва за временни изложби, за представяне на популярни и по-малко известни, даровити художници, за тематични експозиции, дело на гостуващи музеи и културни институции. В галерията се провеждат концерти и кулинарни изложби.

Галерия "Арт-М"
Галерия „Арт-М“ се намира в град Трявна, в забележителния архитектурен ансамбъл на площада с часовниковата кула. Създадена е през 1990 г. от Добринка Манева.

Първите автори, които представя, са художници от града и региона, чиито творби и досега намират място в арт пространството – Иван Христов Грога, Пламен Костов, Илия Желев, Емил Горанов, Георги Димитров. Едновременно с това място за изява намират и ученици от тревненското художествено училище. В годините нараства броя на художниците и произведенията, които представя.

реклама