Skip Navigation Links

Видео

Страница >  12

ЧНГ 2014 - Трявна
 Александра Иванова

Пролетен бал в Трявна
 Специализиран музей - Трявна, Евда ДИМОВА, Оператор Димитър СОТИРОВ
На 18 май  в рамките на честването на 50 – годишния юбилей от създаването на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна  и във връзка с Международния ден на музеите, бе организирано вечерно посещение на Даскалова къща, където музейните работници  пресъздадоха атмосферата на  един от първите балове в  Трявна от края на 19 в., когато наред със западните стоки, култура и мода, в живота и бита на тревненци навлизат нова музика и танци. Това не са досегашните хора и свирни, изпълнявани на големите християнски празници на Стария площад, а истински балове с европейска музика. Изборът на къщата за събитието не е случаен, тъй като през 1888 г. в Даскалова къща е проведен първият бал в Трявна.

Пролетна Трявна
 Александра Иванова, Ивайло Чобанов

120 тревненци са взели участие в Априлското възстание през 1876 г.

Съгласно решенията за въстание в Гюргево от края на 1875 г., Търновският революционен окръг обхваща централните части на Северна България. Главен апостол е Стефан Стамболов с помощници Христо Караминков и Георги Измирлиев Македончето. Те имат подкрепата на местни родолюбци като Бачо Киро, Цанко Дюстабанов, Стефан Пешев,Матей Преображенски - Миткалото, Петър Пармаков, Йонко Карагьозов, Христо Патрев и други.

Долу ръцете от българската природа

Видео от шествието "ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА!", проведено в София на 29.01.2013 г.

Пенчо Славейков

Пенчо Славейков е роден на 27 април 1866 г. в Трявна. Той е най-малкият син на П. Р. Славейков, от когото наследява много като човек, гражданин и поет.

Учи в Трявна и Стара Загора, където през 1876 г. баща му е назначен за учител.След края на войната се премества в Сливен, през 1897 г. - отново в Търново. В края на 1879 г.семейството се установява в София, където П.Славейков учи до 1881 г. През тези години се заражда любовта му към народното творчество. През 1892 г. Славейков заминава да следва в Лайпциг философия. От Лайпциг сътрудничи редовно на сп. „Мисъл" и на сп. „Българска сбирка", създава поемите „Ралица", „Бойко", „Неразделни", и други класически епически песни, първите глави на епопеята „Кървава песен", много от миниатюрите в „Сън за щастие".

Ангел Кънчев

Ангел Кънчев Ангелов е бележит български революционер, който остава винаги встрани от големите имена на националната революция. Роден е в Трявна на 11 ноември 1850 г.

Както пише за него Захари Стоянов, той е "сиромашки син". Баща му е майсторът зидар Кънчо Ангелов Попниколов. Дейността му като професионален революционер продължава само 6 месеца. На 5 март 1872 г. прави опит да се прехвърли тайно в Румъния. Опитва се да се качи на парахода без паспорт, но най-вероятно е предаден и дейността му е разкрита на турските власти, заради което те го спират за щателна проверка. При опита си за бягство той опитва да окаже съпротива, но неуспешно (според Захари Стоянов предателят, у когото Кънчев е преспал, е извадил от револвера му повечето куршуми). Осъзнавайки обречеността си Ангел Кънчев извиква "Да живей България!", насочва револвера към черепа си, надявайки се този път оръжието да произведе изстрел - това се и случва.

Славейкова къща в Трявна

Строена е около 1830 г. Иванчо Райков, баща на Ирина, за която Петко Славейков се жени, я подарява на младото семейство. Тук са родени всичките деца на Петко Славейков /две от тях умират рано/. Остават Иван, Донка, Рачо, Райко, Христо, Пенчо и Пенка. Всички деца на Петко Славейков (освен Донка) са с високо образование, владеят по няколко чужди езика, заемат важни обществени и политически постове. Иван е бил кмет на София, народен представител, Министър на просвещението, Рачо Славейков е бил генерал, сражавал се е на Шипка и в Сръбско-българската война с най-високо отличие за храброст, занимавал се е и с журналистика.

Църква „св. Архангел Михаил”

Църквата е между най-старите исторически паметници в България. Според един от вариантите на преданието, за построяването й, тримата братя Асеневци направили всеки от тях по една църква, недалеч от Търново. И трите с името “Архангел Михаил” като знак за благодарност към светеца воин, и към населението, което ги е подкрепяло в сраженията за победата им над византийския император Исак Втори Ангел в тревненския проход през 1190 г. Това са църквите в Трявна, Дряново, и Присово. Съвременните археолози отричат категорично това твърдение.

Героите от Keнали 1916 г. Поручик Никола Казасов

Поручик Никола Казасов е роден в град Трявна. По професия е юрист. Сражава се в състава на славния 23-ти пехотен Шипченски полк oт 8-а Тунджанска дивизия на 1-ва Българска армия. Загива на 10 ноември 1916г. в боевете при село Кенали, Битолско в Македония през Първата световна война. Гробът му е неизвестен. Заличен е с цялото българско Битолско военно гробище.
Страница >  12

рекламаНовини за Трявна


Няма да има увеличение на такса битови отпадъци за 2018
09.01.2018 в. "Тревненска седмица"
Това реши Общински съвет Трявна на последното си заседание на 2017 – та година. Близо два часа дебатираха общинските съветници в Трявна по точката,

Кулинарният конкурс – базар „Коледни фантазии“ събра 729 лв. в подкрепа на Пламена Якимова
09.01.2018 в. "Тревненска седмица"
Десетки кулинарни шедьоври бяха представени на коледния конкурс – базар „Коледни фантазии“, организиран от Община Трявна. Идеята бе да се приготвят