Skip Navigation Links

Видео

Обратно към списъка
120 тревненци са взели участие в Априлското възстание през 1876 г.

Съгласно решенията за въстание в Гюргево от края на 1875 г., Търновският революционен окръг обхваща централните части на Северна България. Главен апостол е Стефан Стамболов с помощници Христо Караминков и Георги Измирлиев Македончето. Те имат подкрепата на местни родолюбци като Бачо Киро, Цанко Дюстабанов, Стефан Пешев,Матей Преображенски - Миткалото, Петър Пармаков, Йонко Карагьозов, Христо Патрев и други.

Въстанието е осуетено от започналите масови арести и репресии. На 26 април 1876 г. са арестувани и по-късно обесени Георги Измирлиев и Иван Панов. Ст. Стамболов научава за провалите, но нито отменя въстанието, нито го оглавява. Някои от ръководителите се опитват да следват първоначалния общ план, който е повече четнически, а не масово въставане на цели селища, както се е замисляло в Гюргево и е осъществено само в IV - ти окръг. 

На 29 април 1876 г. в селата западно от Търново сформират голяма чета (200 души) - четата на поп Харитон с помощници Бачо Киро и Христо Караминков. Четата се отправя през нощта към Габрово и на 29 април 1876 г. достига Дряновския манастир. Манастирът е обкръжен от близо 10 000 души редовна войска и башибузуци под командването на Фазлъ паша. Битките продължават 9 дена. На 7 май 1876 г. през нощта, въстаниците правят опит за пробив при който загиват по-голямата част от тях. Защитата на Дряновския манастир е един от военните върхове на въстанието.

От Габрово и околните села е сформирана чета от около 400 души с войвода търговеца Цанко Дюстабанов. Четата се придвижва на запад и се включва в бойните действия в помощ на въстаналите села между Габрово и Троян. На 9 май 1876 г. четата е разгромена и оцелелите четници отстъпват в Балкана. На 11 май 1876 г. четата е окончателно разгромена след тежък ръкопашен бой под връх Марагидик. Цанко Дюстабанов е заловен и по-късно обесен в Търново. 

От Трявна и околните села на 5 май 1876 г. се образуват чета от 120 души с войвода Христо Патрев. След няколко сражения на 8 май 1876 г. води битка с редовна войска и е разбита. 

Селата между Троян и Габрово въстават масово и образуват свободна въстаническа територия. В продължение на близо две седмици въстаниците яростно отбраняват планинските боази водещи към селата, а след това и селата Батошево, Кръвеник, Ново село и събраните в тях жители на околните въстанали села и махали и са разбити след тежки сражения. В борбата им се притичва на помощ Габровската чета и една малка чета от Троян начело с Иван Книговезеца. На 9 май 1876 г. е клането в Ново село. Башибозукът избива жителите и подпалва селото. Църквата канонизира жертвите на клането като християнски мъченици.


рекламаНовини за Трявна


Няма да има увеличение на такса битови отпадъци за 2018
09.01.2018 в. "Тревненска седмица"
Това реши Общински съвет Трявна на последното си заседание на 2017 – та година. Близо два часа дебатираха общинските съветници в Трявна по точката,

Кулинарният конкурс – базар „Коледни фантазии“ събра 729 лв. в подкрепа на Пламена Якимова
09.01.2018 в. "Тревненска седмица"
Десетки кулинарни шедьоври бяха представени на коледния конкурс – базар „Коледни фантазии“, организиран от Община Трявна. Идеята бе да се приготвят