Skip Navigation LinksНачало | История | Популярни истории и личности

Популярни истории и личности

Обратно към списъка
Зографът Поп Димитър Кънчов - една изключителна личност за Трявна
 Люба ЦАНЕВА
Преди няколко дни празнувахме прекрасният християнски празник Гергьовден. За тревненските зографи, той е един от най-романтичните и изобразявани светци. В наше време най-възпроизвежданата икона е на тревненският зограф Поп Димитър Кънчов. Тя се намира в криптата при храм-паметник „Св. Александър Невски”. Рисувана е през 1838 г. за църквата „Св. Архангели” в Арбанаси.

Ще разкажа накратко за тази изключително колоритна личност. Роден е в семейството на тревненски коюмджия през 1808 г. Житейският му път е дълъг и бурен. Още в младите си години Поп Димитър е една неспокойна и обаятелна личност. Притежава хубав глас, много музикален, с артистични заложби, с жив и импулсивен характер, с будно патриотично чувство и буйна кръв. Трудно изтърпява гръцкия владика в Търново. Един ден, след поредното издевателство на владиката над българското население, поп Димитър се мята на коня си и отива при него на обяснение. След последвалите помежду им пререкания, атмосферата се нажежава дотолкова, че Поп Димитър не може да се въздържи, удря плесница на владиката, заявява му, че не го признава повече, че отказва да му служи и се разпопва. Засегнатият владика за да си отмъсти, набеждава поп Димитър пред турските власти, че носи в пояса си пищови и е таен комита. Тогава свещеникът за да не бъде заловен от турците и хвърлен в тъмница, напуска Трявна и забягва. С това бягство се променя целият му живот. Той се посвещава изцяло на зографският занаят. . Обикаля далечни краища – Влашко, Македония, Тракия, стига до Атон. Изписва икони и стенописи по църкви и манастири.

През неговото дългогодишно отсъствие, тежестите по дом и семейство понася достойната му спътница Мара Томчова Кънчова. Тази корава българка дава живот на 22 деца, от които оцеляват 18. Те ги даряват с 45 внуци и 117 правнуци. Бракът им трае повече от 60 години, до самата им смърт. И двамата почиват през 1901 г. Децата им са образовани и възпитани в патриотичен дух. От тях Христо е поборник – участник в Априлското възстание, Никола е опълченец на Шипка, а Иван – участник във Втората българска легия.

Иконописното наследство на Поп Димитър Кънчов е пръснато на много места. Значими творби е оставил в Русе, във Варна, а в тревненският музей се съхранява една уникална негова икона. Това е реплика на чудотворна атонска икона Св. Богородица Заклана /Есфагмени/, рисувана през 1837 г. Поп Димитър достига патриаршеска за времето си възраст. Българското изобразително изкуство не познава художник, който на 90-годишна възраст все още да рисува. Множество малки домашни икони в Трявна носят неговият характерен почерк. Трима от синовете му – Йонко, Христо и Иван, както и внукът му Иван Йонков наследяват неговата художествена дарба. В някое следващо писание ще разкажа за някои от тях.

Люба ЦАНЕВА


P1050780.JPG P1050893.JPG sv georgi-41x28.jpg

реклама