Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Бивша френска министърка замени Бокова начело на ЮНЕСКО
10.11.2017 cross.bg

Одри Азуле, бившият министър на културата на Франция, е новият генерален директор на ЮНЕСКО. Номинацията ? бе утвърдена в петък с гласуване на членовете на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, а днес тя пое поста от Ирина Бокова.

Азуле, 45-годишна, бе утвърдена на поста с 131 гласа „за" и 19 „против", предав „Франс прес".

Тя ще бъде втората жена, която ще оглави ЮНЕСКО. Първата бе именно Бокова, която бе начело на организацията в рамките на два мандата от 2009 г. насам.

Освен това България ще бъде член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за периода 2017-2021 г.

Страната ни бе избрана с мнозинство от 168 гласа от 184 гласували страни.

Изпълнителният съвет се състои от 58 държави членки и се избира от Генералната конференция. Той обсъжда и дава препоръки по програмата на Организацията, както и по целесъобразността на бюджета. Изпълнителният съвет се произнася по приема на нови държави в ЮНЕСКО, предлага на Генералната конференция номинирането на Генерален директор, разглежда изпълнението на заложените дейности, свиква международни конференции по теми от дневния ред на Организацията.

България бе член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с пълен четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г. и с двугодишен мандат в периода 2007-2009 г. Избирането за трети път на България в Изпълнителния съвет е доказателство за приноса на страната ни в изпълнението на приоритетите на Организацията, свързани с политиките в областта на образованието, науката, културата и младежта. Участието ни в този ръководен орган на ЮНЕСКО ще допринесе за още по-активната роля на страната ни в осъществяването на Целите на устойчивото развитие 2030.


реклама