Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Голям интерес към едва четирите лични вещи на Ботев, останали до днес
06.01.2018 cross.bg

Малко се предметите, които вече 170 години след рождението на Христо Ботев пазят паметта за него. Те са изложени в музея на Христо Ботев в родния му град Калофер. Най-голям интерес за посетителите предизвикват личните вещи на Ботев.

Само 4 са вещите, които са се запазили от живота на Ботев - джобният му часовник и няколко от писалищните му принадлежности. Комплектът включва мастилница от синьо стъкло, поставка за перодръжки и попивателна.

„И малкото останали предмети от бунтовния барутен живот на Ботев са достатъчно ценни реликви - това са българските съкровища, които всеки един истински българин с благоговение, посещавайки най-големия храм на Ботев, неговия музей", коментира пред БНТ Ася Николова - директор на НМ "Христо Ботев".

В музея са изложени снимки и писма на семейството на Ботев. Ценен експонат е и печатната преса, на която той е отпечатвал вестник "Знаме". В къщата, в която поетът е живял най-дълго време и която се намира в непосредствена близост до музея, са изложени само чакръкът и шевната машина, с които Ботевата майка е изхранвала семейството. Според директорката на музея въпреки малкото запазени вещи и предмети по-важното е всеки българин да мисли за Ботев като част от българското национално богатство.

„Защото това е човекът, който може би пророчески е казал, че българският народ не е в гроба на своето преминало, а в люлката на своето бъдеще", допълни Николова.

Всяка година над 60 000 души от страната посещават музея и изкачват стъпалата до паметника на Ботев, за да се поклонят пред живота и делото на великия поет и революционер. Сред най-честите посетители на музея пък са студенти и семейства с деца.


реклама