Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Честваме 140 години от рождението на Пейо Яворов
11.01.2018 cross.bg

 Тържествено отбелязваме 140 години от рождението на поета Пейо Яворов днес. Честването е организирано от Националния литературен музей и Института за литература при БАН.

В големия салон на Академията на науките ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе "Душата ми е пленница...". Честването на годишнината ще бъде отбелязано и с двудневна национална научна конференция.

Тя ще е с участието на изследователи от авторитетни научни и учебни звена у нас - Националния литературен музей, Института за литература, Софийския университет "Св. Климент Охридски", НБУ, Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Югозападния университет "Неофит Рилски", Русенския университет "Ангел Кънчев", НАТФИЗ и други.

Докладите ще представят нови литературнокритически и литературноисторически прочити на Яворови лирически и драматургични творби, ще разгледат публицистичната му дейност, ще се спрат върху участието на поета в македоно-одринското освободително движение и Балканската война, върху Яворовите места на памет - къщи-музеи и паметници, посочват организаторите.

 

 


реклама