Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Увеличават с половин милион лева парите за реставрация и консервация на паметници на културата
12.01.2018 cross.bg

 „За реставрация и консервация на паметници на културата по принцип досега бяха отпускани 1 млн. лева, но от тази година вече ще бъдат 1,5 млн". Това обяви министърът на културата Боил Банов пред „Фокус" във връзка с грижата за недвижимото културно-историческо наследство в България и неговото финансиране.

Той уточни, че средствата ще бъдат разпределяни чрез комисии за кандидатстване.

„Тоест, могат да кандидатстват общини и частни собственици на имоти, които са ценност, след това комисията разглежда исканията и подпомага там, където е възможно и там, където желанията са адекватни. Така че правят се крачки в тази посока, не мога да кажа, че това е достатъчно, но при всички положения ние разработваме механизми, при които да има законови форми във фондове, от които да може да се инвестира пряко и да се помага много по-сериозно. Защото паметниците са много, тъй като нашата страна е богата както на археология, така и на интересни къщи, построени във времето. И истината е, че само с подадената ръка на държавата, на общините и на собствениците може да се върви напред", каза още министър Банов.

Той поясни, че Министерството на културата работи активно за създаването на механизми, чрез които ясно да се вижда грижата на държавата за недвижимото културно наследство.

„Помощта на общините в този случай не може да се изрази в друго освен в помощ като безлихвени кредити, преки инвестиции, разработване на проекти, подпомагане и съответно подобряване на закона в частта, където има ясно изразени недобросъвестни собственици, за да може да се реагира вече и драстично. И ако трябва, да се намесваме директно", обясни министърът и посочи, че в момента предвидените от държавата стимули за собствениците на ценни сгради са малки и недостатъчни и предстои работа и в тази посока.

 


реклама