Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март
08.03.2018 cross.bg

Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на зала "България" на 8 март: Беатриче Венеци, Лили Богданова, Клара Шуман и Чайковски. Програмата представя две от най-прочувствените произведения на световната класика - Концерт за пиано и оркестър в ла минор на Клара Шуман и Четвърта симфония на Чайковски.

За първи път на пулта пред Софийската филхармония ще застане италианката Беатриче Венеци. Най-младата жена-диригент на Италия е родена в града на Пучини - Лука. Завършва Консерваторията в Сиена с пиано и дирижиране в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано с пълно отличие.

Скоро след това става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Симфоничния си дебют като диригент прави през 2012 г. Истинска звезда в родна Италия, Беатриче Венеци вярва в бъдещето на класическата музика, обича да експериментира и да провокира вниманието на публиката, отворена е към иновациите в изкуството и към съвременната музика. Днес Беатриче Венеци е главен диригент на Младежкия оркестър "Скарлати" в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

Лили Богданова завършва Националното музикално училище "Л. Пипков" в класа на Емилия Канева, след което продължава обучението си в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" при проф. д-р Борислава Танева. През 2015/16 г. учи в музикалния институт "В. Белини", Катания, Италия с преподавател Даниеле Петралия.

Понастоящем Лили е студентка в една от най- престижните музикални академии в света - Висшето училище по музика "Ханс Айслер" в Берлин, в класа на проф.Елдар Неболсин. Носител е на наградата на Алегро Виваче, "Млад музикант на 2014 година", както и на още многобройни призове от международни конкурси в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия и др. През 2014 г. издава първия си компакт-диск " Момичето с ленените коси". Концертира като солов и камерен музикант, както и като солистка на оркестри в Европа, Америка и Азия.

Клара Шуман е една от малкото жени-композитори със значими произведения. Звезда на своето време и съпруга на Робърт Шуман. Клара композира Концерта за пиано и оркестър в ла минор едва 15-годишна. По-късно губи увереността си като композитор и се фокусира върху кариерата си на пианист. Свири на сцена близо 60 години. Близка приятелка с Брамс, тя популяризира музиката му сред широката публика.

"Единственото спасение от душевната мъка е работата." пише Чайковски в писмо до своя близка по повод работата си над своите произведения. Четвъртата му симфония е първата в историята на руската музика симфония, съпоставима с произведенията на Бетовен и идеята на неговата Пета симфония - "от мрак към светлина." И въпреки че премиерата ? в Москва през 1878 г под диригентството на Николай Рубинщайн не е особено успешна, следващите изпълнения превръщат симфонията в безапелационен фаворит на меломаните в цяла Европа.

В концерта, посветен на деня на жената, Софийската филхармония е подготвила комплимент за всички дами в зала.

 


реклама