Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Стотици хора си взеха последно сбогом с обичания Бате Николай
11.03.2018 cross.bg

Стотици близки, колеги и приятели, си взеха последно „сбогом" с актьора Николай Николаев, известен като Бате Николай, предава "Дарик". Освен като актьор той е познат и като водещ на детското предаване „Сладкарница Захарно петле" и като клоун в цирка. А малките пациенти на "Пирогов" ще запомнят Бате Николай като "професор Коко" от "Клиниката по смехотерапия".
За мен той беше човекът - театър, споделя музикантът Георги Кукудов, приятел на Бате Николай от студентските години. „Няма нещо от театралното изкуство, до което той да не се докосна - театър, шоу програми, цирк. За мен той е най-синтетичният български актьор. Човек с една голяма душа, която раздаде на хората и смятам, че в съзнанието на три поколения той е оставил своя паметник", каза Кукудов.

Бате Николай беше роден благородник, радваше се на всичко и аз се заразявах от добрината му, каза за него актьорът и режисьор Стефан Стайчев. „Излизаме от театъра, няма да го забравя, вижда дечица между колите и взима едно след друго да ги прегръща. И един наш колега го пита дали ги познава, а той отговори, че не е нужно да ги познава, те просто са деца", спомни си Стайчев.

Предан на театъра и на изкуството, човек с изумително чувство за хумор, така ще го запомни актрисата Мара Чапанова: „Беше любопитен към живота, затова не остаря. Най-възхитително е това, което той продължи да прави за децата в Пирогов".

Последно сбогом с Бате Николай си взе и неговият колега, но и голям приятел Павел Попандов: „Той направи това, което малцина от нас могат да направят - тежко болен да отиде в болницата при тежко болни деца, за да върне усмивката им".

Хората много го обичаха, защото целият се раздаваше за това те да са щастливи и да се усмихват, споделя актьорът Славчо Пеев. „Беше една личност, която искаше да дава усмивки на хората", каза той.

 


реклама