Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Самодейното театрално студио от Бесарабия представят „Българи от старо време" в Тополовград, Свиленград и София
11.05.2018 cross.bg

От 14 до 20 май в България ще гостува самодейното театрално студио „Онгъл". Актьорите от студиото са бесарабски българи от град Болград, Украйна. Поводът за пътуването на болградските актьори е участието им в Международния фестивал на любителските комедийни театри, сатира и пантомима „Велко Кънев" в Тополовград. Тази година за пръв път във фестивала ще участват 5 български театрални трупи от чужбина - заедно с още 12 от България.

На 15 май от 20 ч. бесарабските актьори ще изнесат своето представление „Българи от старо време" по повестта на Любен Каравелов в Тополовград, а на 16 май - и на втора сцена на фестивала в Свиленград.

Трупата ще посети родния град на Любен Каравелов - Копривщица, а на 19 май ще играе своето представление и в София, на сцената на НАТФИЗ.

Ръководител на студио"Онгъл", регистирирано съвсем наскоро официално като организация към Градския дом на културата в Болград, е Снежана Касим. Сценарист и режисьор на представлението „Българи от старо време" е Ценка Кучева, бивш делегиран преподавател по български език, българска литература и българска история в Болградската гимназия „Георги С. Раковски". Музикалното оформление е дело на Красимир Кондов и Димитър Стоев, хореографията - на Петър Димитров и Маргарита Братоева. Актьорите от студиото са жители на Болград и околните села - педагози, зъболекар, домакиня, служител в Българския център в Болград, ученици, студенти, пенсионери, на възраст от 10 до над 60 години; хора артистични, обединени от обичта си към театъра, неравнодушни към темата за България и българското.
Интересно съвпадение е, че именно тази година се навършват 155 години от първото театрално представление в Болград - през Възраждането, на 8 август 1863 г. в дома на Иван Атанасович; комедията на Сава Доброплодни „Михал". След Лом и Шумен, Болград е от първите възрожденски градове, където се е развивал театърът - един от основните фактори за просвещение на народа.

 


реклама