Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
Старозагорската опера играе на Античния форум, във Видин и Банско
11.07.2018 cross.bg

 Традиционните "Летни музикални вечери на Античния форум - Стара Загора" тази година включват няколко специално подбрани продукции, които ще бъдат показани в града на откритата сцена на древната Антична улица. На 19 юли от 21 ч. ще бъде представена музикалната драма "Нестинарка" от Марин Големинов с участието на солистите Анелия Димитрова - в ролята на Демна, Веса Тонова - Струна, Фиорди Лоха - Найден, Станко Танев - Старецът, Ивайло Янев - Колю, солисти и кордебалет на Старозагорската опера.

Следващата вечер от 21 ч. ще прозвучат на открито любими песни на легендарните "Дийп пърпъл" и "Рейнбоу" под наслов "Children in Time" със специалното участие на Николо Коцев и "Кикимора" със солист Никола Здравков. Грандиозният концерт е в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Димитър Косев.

Летните музикални вечери под звездите ще завършат с новия проект на Васил Петров "Swinging rock", който ще бъде представен за първи път на 24 юли от 21 ч. В концерта на певеца участват Военен биг-бенд с диригент капитан Цветомир Василев и оркестърът на Операта в Стара Загора.

За първи път на 3 август е изявата на театъра във Видин в програмата на Летния фестивал за опера и балет на открито "Крепост на вековете "Баба Вида". Организатори на първото издание на фестивала миналата година, което сложи началото, са Софийската опера и балет, община Видин и Министерството на културата. Тази година е предвидено културното събитие да се състои до старинната крепост "Баба Вида".

Сцената за представленията ще е разположена в рова пред "Баба Вида", а декор ще е старинната крепост.Старозагорската опера ще представи "Травиата" от Верди. В ролята на Виолета Валери гостува Беса Лугичи от Косово, Алфред Жермон ще бъде Ивайло Михайлов, а в ролята на неговия баща Жорж Жермон е Иван Кабамитов. Режисьорската адаптация е на Славчо Николов, диригент е Владимир Бошнаков.

В края на август под открито небе - на централния площад в Банско, ще се проведе деветото издание на Банско опера фест. Гостите ще имат възможност да се насладят на концерта "Класиката среща "АББА" (23 август) с оркестъра на Старозагорската опера и на спектакъла на "Бохеми" от Пучини под диригентството на Найден Тодоров. Участват солистите Нина Андреева-Божков, Милен Божков, Руси Ников, Ивайло Джуров, Александър Марулев и др.


реклама