Skip Navigation LinksНачало | Новини | Култура

Култура

Обратно към списъка
"Лeтящият холандец" кацна в Летния театър
12.07.2018 cross.bg

 Премиерата на "Летящият холандец", обвеяната в легендите на Севера опера на Вагнер, ще се състои днес, 12 юли, от 21 ч. в рамките на ММФ "Варненско лято", научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна. Да дирижира спектакъла е поканен диригентът от Виенската щатсопера Ерих Биндер, специалист в творчеството на именития  композитор.

Продукцията е резултат от творческото сътрудничество между Държавната опера във Варна и Народно позорище в Белград,Националния театър за опера и балет на Сърбия. Върху режисьорския прочит на Деян Миладинович работи Ивана Драгутинович Маричич, костюмите са дело на Катарина Гърчич Николич, диригент на хора е Цветан Крумов. В главните роли ще аплодираме солистите на Варненската опера - баса Гео Чобанов като Холандеца и сопраното Линка Стоянова в ролята на Сента, дъщерята на Даланд - Людмил Петров, а тенорът Мирослав Христов пристига от Цюрих за ролята на ловеца Ерик. Бойка Василева ще бъде Мари, а кормчията на кораба - Арсений Арсов.

Още на предпремиерата този великолепен състав впечатли аудиторията със задълбочената си трактовка на Вагнеровата творба, която макар и да се причислява към ранния период на неговото творчество, не е лесна за изпълнение. 

В сюжета е залегнала легендата за смелия капитан, който предизвикал природните стихии, проклел бог и затова е осъден да се скита с кораба си - призрак до деня на Страшния съд. На фона на буреносната музика, призрачните припеви и опиващите песни, които напомнят живописта на холандските художници Рембранд и Ван Ейк, се развива и романтичната връзка между Холандеца и девойката Сента, чиято любов би могла да го избави от злочестата му участ. 

"Образите на Вагнер винаги са особени, едновременно приказни и призрачни, митични. Сента е обикновено момиче, което живее още от детството си с историите за Холандеца и винаги е била влюбена, но не в самия него, а в представата си за него, в проекцията, в неговия призрачен образ - такъв, какъвто тя го вижда в съзнанието си. И когато призракът се материализира, Сента се чувства объркана и ранима. Но макар и разпокъсана между своя вътрешен свят и реалността, тя остава вярна на любовта: "Ich bin treu bis zum Tod" ("Вярна съм до гроб"). Сента е олицетворение на верността", споделя водещото сопрано на Варненската опера Линка Стоянова.

Капитанът в "Летящият холандец" е сложен образ, много далеч от моя натюрел и различен от всичко, което съм пял. Фактурата е много сложна, въобще музиката е сложна, промяната в темпата на всеки 3-4 такта задава голяма динамика. Драматургията също е дълбока, текстът е поетичен и многопластов. Има много театър и много условност в тази опера. Условността е закодирана както в музиката, така и на много места в постановката, включително при костюмите, които  донякъде биха могли да се отнесат към някоя епоха. Защото става дума за вечното търсене на истината, ценностите, любовта, обобщава Чобанов.


реклама