Skip Navigation LinksНачало | Новини | Икономика и бизнес

Икономика и бизнес

Обратно към списъка
Валутните курсове днес
 
Китай се похвали с неочаквано голям растеж на икономиката
11.01.2018 cross.bg

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че втората по сила икономика в света е отбелязала растеж от около 6,9% през миналата година, съобщава държавната агенция „Синхуа", цитирана от БНР.

„Нещата като цяло са по-добри от очакваното", отбеляза премиерът, коментирайки вътрешната икономическа ситуация.

Ли Къцян отдаде по-бързия от очакваното растеж през 2017 година на структурните реформи, осъществявани от китайското правителство.

„Трябва да се има предвид, че брутният вътрешен продукт нарасна през 2016 година с 6,7 на сто, докато целта на управляващите в Пекин беше за постигане на по-скромен растеж от около 6,5% през 2017-а година".

По-рано през седмицата Световната банка представи своя редовен годишен януарски доклад за представянето на глобалната икономика. Водещата международна институция повиши прогнозите си за растежа на световна икономика както за изминалата, така и за настоящата и за следващата година. В същото време СБ повиши и оценката си за икономическия растеж на Китай през 2017-а година до 6,8% (от 6,5%) и за 2018-а до 6,4% (от 6,1% предишна прогноза).
Официалните данни на китайската статистика за годишния растеж на втората по сила икономика в света ще бъдат представени през следващата седмица.

 


реклама