Skip Navigation LinksНачало | Новини | Икономика и бизнес

Икономика и бизнес

Обратно към списъка
Валутните курсове днес
 
Инерком: Придобиването на държавен дял не е единственият начин да се гарантира обществения интерес
12.03.2018 cross.bg

Инерком-България не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единствения начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители, казва в интервю за Ройтерс Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията.

Преди дни българският финансов министър Владислав Горанов също коментира, че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Редица експерти и анализатори в България също споделят това мнение.

"Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес", казва Стоева пред Ройтерс.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването. В петък от централата на ЧЕЗ в Прага заявиха, че ше направят обстоен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ше обявят решението си в началото на април.

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията Инерком е с активи за около 100 милиона лева /62.90 милиона долара/, има твърд ангажимент да приключи тази транзакция и смята да го спази.
Що се отнася до притесненията за финансирането на сделката, от Инерком казват, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в транзакцията.

От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било дискутирано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.

"От подписването на договора до сега, преговорите с банките вървят добре", заявява Стоева, като не споменава конкретни имена на банки поради строгите клаузи за конфиденциалност на сделката.

"Никакви офшорни компании няма да участват в тази транзакция, желанието ни е да направим прозрачна сделка", казва още тя.

 

 


реклама