Skip Navigation LinksНачало | Новини | Икономика и бизнес

Икономика и бизнес

Обратно към списъка
Валутните курсове днес
 
Ердоган планира по-сериозен контрол върху турската икономика
15.05.2018 cross.bg

Реджеп Ердоган планира да поеме по-голям контрол над икономиката след президентските избори следващия месец, съобщава "Ройтерс". След коментарите му турската лира стигна рекордно ниско ниво.

В интервю за телевизия "Блумбърг" в Лондон, Ердоган обясни, че централната банка е независима, но не може да се пренебрегва сигналите от ръководителя, след прехода към президентска система. "Ще поема отговорност като безспорен ръководител на изпълнителната власт по отношение на стъпките, които трябва да се предприемат и решенията по тези въпроси", коментира Ердоган по време на посещението си във Великобритания.

Ердоган обясни, че в крайна сметка гражданите ще държат президента отговорен за всички проблеми, произтичащи от паричната политика.

"Те ще държат президента отговорен, те ще поискат това от президента. Президент, който е ефективен в паричната политика. Това може да накара някои да се почувстват неудобно, но трябва да го направим, защото тези, които управляват държавата, са отговорни пред гражданите", допълни Ердоган.

Ердоган е остър критик на високите лихвени проценти, в петък ги нарича "майка и баща на всяко зло". "Лихвеният процент е причината и инфлацията е резултатът. Колкото по-нисък е лихвеният процент, толкова по-ниска ще бъде инфлацията", обясни той.

Ердоган също така коментира, че изпълнителният директор на "ХалкБанк" Мехмет Хакан Атилла, признат за виновен от съд в САЩ, че помага на Иран да избегне санкциите на САЩ, е невинен и Турция иска оправдаването му. "Ако Хакан Атила бъде обявен за престъпник, това би било почти равносилно на обявяване на турската република за престъпник", допълни Ердоган.

Коментарите на Ердоган в Лондон засилиха дългогодишната загриженост относно желанието на президента да оформи паричната политика и да попречи на способността на централната банка да удържи двуцифрената инфлация.

Доходността от 10-годишните държавни облигации за кратко достигнаха най-високата си стойност за осем години. С по-ниски лихвени проценти, Ердоган иска да увеличи кредитния ръст, особено в строителната индустрия.

 


реклама