Skip Navigation LinksНачало | Новини | Икономика и бизнес

Икономика и бизнес

Обратно към списъка
Валутните курсове днес
 
Бойко Борисов: Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни
12.06.2018 cross.bg

 Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Турция. Поводът за визитата е откриването на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който ще снабдява с азербайджански газ индустриалната западна част на страната.

Борисов проведе среща с колегата си Бинали Йълдъръм, като основната тема на разговор беше енергетика.
„Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни”, заяви след срещата Борисов.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско” ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката  от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока от Турция към България.

„Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават”, каза турският министър-председател. 
Борисов и Йълдъръм подчертаха и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави.

„Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата мир”, подчерта  Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията  на църквата „Св. Стефан” в Истанбул.

Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма.

Бинали Йълдъръм поднесе  съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Борисов, са включени още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

 


реклама