Skip Navigation LinksНачало | Новини | Свободно време

Свободно време

Обратно към списъка
Японският астронавт бил объркал, пораснал е не с 9, а с 2 сантиметра
10.01.2018 cross.bg

Японският астронавт Норишиге Канаи бил пораснал само с 2 сантиметра. Самият той се е объркал, че ръстът му вече е с 9 см по-висок, заради което се извини за погрешната информация, която разпространи.

Пред ден Канаи пусна шега, че се притеснява дали ще може да се прибере на Земята, тъй като е пораснал с 9 см в Космоса и се съмнява дали ще се побере в руския кораб „Союз", който е предвиден за завръщането на нашата планета.

Японецът е част от настоящия екипаж на Международната космическа станция, като това е и първото му излизане в Космоса. Традиционно е астронавтите да порастват при липса на гравитация, но 9 см бе впечатляваща разлика.

Японецът се извини, след като разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята.

"Извинявам се за тази ужасна фалшива новина" - написа Канаи в Тwitter, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка и добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата "Союз".

 


реклама