Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини за Трявна

Новини за Трявна

Обратно към списъка

В брой 17 за 2017 на вестник „Тревненска седмица“ четете
17.05.2017 в. „Тревненска седмица“
ПОСЛАНИЦИТЕ НА КАЗАХСТАН, ИНДОНЕЗИЯ И ИНДИЯ ОСТАНАХА ОЧАРОВАНИ ОТ „ДНИТЕ НА ДЪРВОРЕЗБАТА“ 2017 В ТРЯВНА - Посланиците на Казахстан – Негово превъзходителство г-н П. Темиртай Избастин, на Индонезия – Нейно превъзходителство г-жа Сри Астрати Расджид и на Индия – Негово превъзходителство г-н Раджеш Кумар Сачдева посетиха Трявна по време на „Дни на дърворезбата – 2017“.
Идеята за поканата им възникнала при предходното посещение на посланичката на Индонезия в нашия град. Още тогава, тя засвидетелствала своя интерес към местния занаят, разказва кмета на Община Трявна – г-н Дончо Захариев. – какви идеи за съвместно бъдещо сътрудничество са обсъдени и с какви впечатления са останали от визитата в Трявна високопоставените гости четете във в. „Тревненска седмица“

ТРЕВНЕНЦИ  ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ЕВРОПА И ГОДИШНИНА ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА -  Десетки тревненци се събраха пред паметника на съгражданите ни, загинали за свободата на България. На 9 –ти май тази година се навършват 72 години от края на Втората Световна война. В честването на годишнината се включиха граждани, ветерани от войните, кмета на Община Трявна – г-н Дончо Захариев, зам. кмета – г-жа Мария Пенева, председателя на Общинския съвет – Силвия Кръстева, както и представители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство. – подробности във в. „Тревненска седмица“

ТРЯВНА ДОМАКИН НА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА  ДАН КОЛОВ - „Тревненската следа“  в биографията на бореца - В деня на храбростта /06. май/ НЧ „Пенчо Славейков 1871“ гр. Трявна бе домакин на изложба, посветена на делото и живото на известния български борец – Дан Колов.
Събитието се организира със съдействието на ДНК проект „Балканджии“, кметство Плачковци и НЧ „Пенчо Славейков 1871“ - гр. Трявна.
След редица проучвания на тревненско се ражда идеята за първият локално – генетичен проект в България – ДНК проект „Балканджии“, за чието изпълнение са използвана най – съвременни биомолекулиарни технологии.
Изложбата е дело на севлиевецът – Нено Стойчев. Повече от четиридесет години, той събира фотоси, свързани с Дан Колов. Едва сега, той успява да селектира 200 от най – добрите фотоса от своята колекция, които да подреди в изложба.
Не случайно Трявна е мястото, където за първи път експозицията става публично достояние. Оказва се, че родословното дърво на Дан Колов е именно от нашия край. Затова и често той бил наричан Дончо Колев Тревненски.
Изложбата представя фотоси от различни двубои на българския борец. За откриването й, тук в Трявна, се събраха роднини на Дан Колов, сред които и племенницата му – Яна Балканска. Според данните, с които разполагат, Дан Колов бил 5-тото от общо шест деца. Баща му – Кольо Денев Донев е от село Горно Цоневци, а майката – Яна Живкова Манева от с. Енчевци. – Още подробности за биографията на бореца, споделени от племенницата му – Яна Балканска ще откриете във в. „Тревненска седмица“

ДГ „СВЕТЛИНА“  СЪЩО СПЕЧЕЛИ ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТ ПО ПУДООС - Министерство на околната среда и водите и ПУДООС за поредна година предлагат финансиране на проекти с екологична насоченост. В рамките на кампанията „За чиста околна среда 2017“ средствата се насочват за проекти не само на отделните общини, а и на училища и детски градини.
ДГ „Светлина“ Трявна успява за втори път да спечели финансиране за свой проект по ПУДООС. През 2013- та година учебното заведение започва реализацията на проект, чието финализиране дава крайния облик на детската площадка в двора на учебното заведение.
За нещастие именно през 2013 – та година жестоките бури и ветрове са безпощадни и към ДГ „Светлина“. Вековните дървета и величествената сянка от тях в двора вече ги няма. Това е болка, която четири години владее целия персонал. Затова учебното заведение се възползва от всяка възможност за финансиране, за да подобри условията и да върне стария облик на двора. – подробности за проекта, спечелил финансиране – във в. „Тревненска седмица“

ДЕЦАТА ОТ ДГ „СВЕТЛИНА“ СЕ УЧАТ ДА ОКАЗВАТ ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ - Целият персонал на ДГ „Светлина“ от години членува в Общинската организация на БЧК. Натрупаните знания и опит стават причина за раждането на една идея, насочена към самите деца.
Весислава Александрова – директор ДГ „Светлина“: „Поетапно възникна идеята да покажем и на по – големите децата как да реагират в такива ситуация. Особено сега в летния период - карат колелета, тичат по двора, падат, удрят се, боси крачета, коленцата, лакътче, ударило се на люлка или друго – обикновено децата се плашат, избягват от ситуацията, или не знаят как да реагират и да помогнат на другарчетата си. По този повод възникна идеята да направим и на тях едно такова обучение, като им обясним, разбира се, че в такава ситуация не е добре да бягат, а да потърсят помощта на друг.“

НЕКА ПОМОГНЕМ!!!
Скъпи, тревненци, наши съграждани се нуждаят от помощта ни. Семейство Арабджиеви претърпя тежка катастрофа на 7- ми май тази година. Пътният инцидент ги изпрати във великотърновската болница в тежко състояние. След кампанията за набиране на кръв, рядка група, сега се нуждаят от финансова помощ за лечението си.
Никой от тях не е в състояние да събира средства, затова и все още няма разкрити банкови сметки. Средства се събират в специално обособени кутии. Такива може да намерите във всички по – големи магазини в Трявна и Плачковци.
На семейството му предстоят тежки дни. Бащата ще бъде подложен на три операции, а детето на една. Средства се събират за покриване на консумативите по интервенциите.

НЕКА ЗАЕДНО ПОМОГНЕМ НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО ДА ОСТАНЕ ЦЯЛО. ДА БЪДЕМ ХОРА И ДА СПАСИМ НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ!!!

реклама