Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини за Трявна

Новини за Трявна

Обратно към списъка

В брой 41 в. „Тревненска седмица“ четете
21.11.2017
ОФИЦИАЛНО БЕ ОТКРИТА ОБНОВЕНАТА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ЯНКО МУСТАКОВ -
Изцяло обновена паметна плоча бе поставена на фасадата на някогашния роден дом на Янко Мустаков в Трявна. Името на композитора се свързва освен с Трявна и със Свищов, където той работи и основава първия български хор. През тази година се навършват 175 години от рождението на именития тревненец. А през 2018 – та ще се навършат 150 години от създаването на Първи български хор, носещ името на Янко Мустаков. Двете годишнини дават повод на наследниците на хоровото изкуство в Свищов да засвидетелстват своята признателност към Янко Мустаков за музикалното си наследство и да увековечат делото му. Така се ражда идеята да се съберат средства, с които да се обнови паметната плоча на композитора.

ОБЩИНИТЕ ОТ ОБЛАСТ ГАБРОВО СЪС СЪВМЕСТНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАЗАР В РУМЪНИЯ - Общините Габрово, Трявна, Севлиево и Дряново представиха възможностите за туризъм в региона в най-голямото международно туристическо изложение в Румъния – ТТR Букурещ. Форумът започна на 16 ноември и продължи до 19 -ти в международния изложбен център „Ромекспо” в румънската столица. Съвместното участие на четирите общини от Област Габрово е в следствие на сключеното Споразумение за партньорство за изпълнение на дейности по между им за развитие и промотиране на региона, като туристическа дестинация. 

КАРИКАТУРИСТЪТ – ВЕСЕЛИН ЗИДАРОВ ЗА АФОРИЗМИТЕ И ХУМОРА - Веселин Зидаров получи награда за своята книга с афоризми „Душевна аритмия“. В деня на Народните будители – 1- ви ноември, авторът бе отличен в литературните Априловски награди. За първа година в литературната надпревара има категория за хумористични книги. Самата книга излезе от печат година по – рано, а авторът направи официалното й представяне именно на 1- ви ноември. „Душевна аритмия“ е роман от афоризми, обвързани по между си. Книгата е тематично разделена. В нея присъстват неизменните теми от битието – политика, отношенията между двата пола и отличителните за автора – самоиронии.

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ОБУЧАВА ДОБРОВОЛЦИ ЗА РАБОТА С МЛАДЕЖИ, КОИТО НЯМАТ МОТИВАЦИЯ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ НА ПАЗАРА НА ТРУДА - Представители от шест европейски държави проведоха едноседмично обучение в Трявна. В периода 30-ти октомври - 3-ти ноември 2017 г. Трявна бе домакин на едноседмичен обучителен курс за младежки работници, в подкрепа на работата им с феномена „NEETs“. В групата „NEETs“ попадат онези младежи, на възраст до 29 години, които нито учат, нито работят. Обучението е част от международния проект  „SEEDs among NEETs“, по чиято реализация си партнират организации от шест европейски страни. Проектът е финансиран по програма Еразъм+ на ЕС, а инициатор е Фондация „Вяра“. В обучението взеха участие четиринадесет представители на организации от България, Латвия, Словения, Португалия, Малта и Румъния. 

реклама