Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини за Трявна

Новини за Трявна

Обратно към списъка

В брой 33 на в. "Тревненска седмица" четете
26.09.2017 в. "Тревненска седмица"
ПЕТА НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ТРЯВНА И ТРЕВНЕНЦИ В НАЦИОНАЛНАТА НИ ИСТОРИЯ И КУЛТУРА” - Над двадесет и пет представители на научни институти, национални , регионални и общински музеи от цялата страна взеха участие в петото издание на научната конференция, която ежегодно се организира от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство град Трявна. Създалият се вече като традиция за Трявна научно – изследователски форум, има за цел нелеката задача да обогатява данни и факти, свидетелстващи за значимото присъствие на Трявна и тревненци в националната ни история и култура.

СМРЗИ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА „ПОРТРЕТЪТ” - В рамките на Петата национална научна конференция на тема Трявна и тревненци в националната история и култура“, провела се през изминалата седмица, бе открита и изложба „Портретът”. Тясно свързана с темата на конференцията, изложбата представя произведения на тревненски художници, които или не са особено популярни, или просто са позабравени. Подбора и подредбата на платната са дело на музейните уредници Люба Цанева и Константин Малчев. Творбите са част от фонда на СМЗРИ – Трявна. Изложбата е разположена в галерия „Казаков” и включва тридесет и шест картини, които ясно очертават портретното изкуство в Трявна.

СЛУЖИТЕЛИ И РАБОТНИЦИ НА ФИРМА „ЕМКО“ ПРОТЕСТИРАХА НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА - След като на 18 – ти септември Мeждyвeдoмcтвeният cъвeт пo oтбpaнитeлнa индycтpия и cигypнocт нa дocтaвкитe към Миниcтepcки cъвeт отложи разглеждането на точката, свързана с отнетия лиценз на фирма „Емко“, заради все още извършващи се проверки, работници и служители се заканиха отново да излязат на протест. Недоволството на работещите на фирма „Емко“ в Трявна и Монтана стигна до жълтите павета. Именно там, през изминалата седмица на 20. 09. хората излязоха за пореден път да изкрещят своите искания с надеждата, че ще бъдат чути. В понеделник 25 – ти септември, когато се очакваше да бъдат завършени проверките и да бъде представен доклад за тях, който да се разглежда от Мeждyвeдoмcтвeният cъвeт пo oтбpaнитeлнa индycтpия и cигypнocт нa дocтaвкитe, на сайта на Министерство на икономиката излезе информация, която упоменава, че Докладът на Главна дирекция „Национална полиция“ за проверките на фирмите от военно-промишления комплекс ще е готов до 4 октомври 2017.

ЧЕТИРИ ПОСТАНОВКИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ ПО ВРЕМЕ НА ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2017
За четиринадесета поредна година самодейци театрали гостуват на тревненска сцена. Поводът е ежегодните Театрални празници, които се организират от НЧ „Пенчо Славейков 1871“, съвместно с Община Трявна.
В тазгодишното издание на „Театрални празници“ участие взеха любителски театрални трупи и читалищни самодейни състави от с. Орешак; гр. Каспичан; гр. Хисаря; гр. Габрово и гр. Трявна.

„СКУЛПТУРА В КАМЪК И ЦВЕТОВЕ“ - Три нови художествени творби допълват живописта на тревненското село Кисийци. За поредна година малкото населено място се оказва уютно кътче за усамотение на творците, решили да вземат участие във вече традиционния симпозиум „Скулптура в камък и Цветове“.
Колекцията от творби в селото се сдоби с нова каменна пластика - „ТРИО“, дело на младия тревненски скулптор Найден Колев. Найден е един от двигателите за провеждането на симпозиума, а това е негова трета творба в селото - след „ШЕВИЦА“ от 2012 г. и съвместната работа „Родовете на Кисийците“ от 2013 г.

ОБЩОГРАДСКО ТЪРЖЕСТВО ПО СЛУЧАЙ 109 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ - Сто и деветата годишнина от обявяването на Независимостта на България бе отбелязана тържествено в двора на Славейковата къща. В кратката програма за 22 – ри септември участие взеха ученици от СУ „П. Р. Славейков“, които представиха стихове от баща и син Славейкови, както и лично творчество. Децата от класа по народно пеене с ръководител г-жа Кирилова изнесоха кратка програма от родолюбиви, български народни песни.
              

реклама