Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини за Трявна

Новини за Трявна

Обратно към списъка

В брой 39 в. „Тревненска седмица“ четете
07.11.2017
ОБЩИНА ТРЯВНА ПУСКА НОВА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА СКЕНЕРА
Изменя се само едно от условията - На последното заседание на Общински съвет Трявна бе взето решение за изменение условията за обществена поръчка чрез открита процедура по реда на закона за Обществените поръчки с предмет: „Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на един брой нов компютърен томограф за нуждите на МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов” ЕООД гр. Трявна, чрез финансов лизинг за срок от 60 месеца /пет години/”. Изменението, което направиха общинските съветници касае само графата за гаранционно обслужване. При провеждане на предходната Обществена поръчка в условията бе записано гаранционно обслужване равно на лизинговия период, а именно пет години. След проучвания обаче се оказва, че такъв гаранционен срок не предлага нито една от фирмите, които се занимават с подобна апаратура. 
УЕДНАКВЯВАТ ЦЕНИТЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА ОБЕКТИТЕ, ЧАСТ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАН МУЗЕЙ ЗА РЕЗБАРСКО И ЗОГРАФСКО ИЗКУСТВО ТРЯВНА
На заседание на Общинския съвет, провело се на 31 – ви октомври 2017г. бе взето решение за промяна цените на билети и беседи на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Съобразно входирано писмо от Специализирания музей, точката бе разгледана на последната сесия.
Силвия Кръстева – председател на Об. Съвет – Трявна: „До момента от СМРЗИ – Трявна са действали на база решение от 2005 година, съгласно което част от музейните обекти са били на различни цени. Идеята е цените да бъдат уеднаквени. А другата причина е увеличаване на средствата за поддръжка на музейните обекти.”

ВЕЧЕ СА ОБОСОБЕНИ МЕСТАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СТЕНИТЕ НА ХРАБРОСТТА В ТРЯВНА И ПЛАЧКОВЦИ
С единодушната подкрепа на общинските съветници бе взето решение за обособяване местата, на които да се издигнат „Стени на храбростта“ в гр. Трявна и гр. Плачковци.
Както е известно на читателите на в. „Тревненска седмица“, повече от година родолюбиви плачковчани работят усърдно по събирането на средства за изграждането на постаменти, на които да бъдат изписани имената на героите от региона, платили с живота си за свободата на Отечеството. Инициативата среща подкрепа в лицето на кмета на Община Трявна – Дончо Захариев, Борислав Борисов – кмет на Плачковци, Съюза на военноинвалидните кооперации в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

ЦЪРКВАТА В КВ. НЕЙКОВЦИ ВЕЧЕ С ИЗЦЯЛО ЗАВЪРШЕН ВЪНШЕН ОБЛИК
Продължава събирането на средства и за вътрешния ремонт на храма - Близо седем години жители на кв. Нейковци в Плачковци показват, че имат вяра. Християнството оказва се за тях все още е притегателна сила, можеща да сплоти десетки в името на каузата. А тяхната кауза – изоставената и разграбена църква в квартала да се възобнови и отново да стане действащ храм.
На 135 -  годишнината от построяването на църквата „Св. Димитър”, жители и гости на кв. Нейковци се събраха, за да се поздравят за собствения си успех – изцяло обновената външна фасада и покрив на храма. 

С ШЕСТВИЕ И ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ В ТРЯВНА И ПЛАЧКОВЦИ БЕ ОТДАДЕНА ПОЧИТ КЪМ ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ И ОБЕДИНЕНИЕ 
Според църковния календар в съботният ден преди празника на Свети Архангел Михаил  /8 ноември/, се отбелязва Архенгелова или наричана още мъжка задушница. На този ден почит се отдава не само към покойни близки и роднини.
Тихомир Тодоров: регионален клон „Капитан Дядо Никола“ – Трявна – НД „Традиция: „На Архангелова задушница се почитат не само близките мъртви, но и героите, загинали през войните за Освобождението на България. Това нещо е в сърцата на хората, които членуват в „Традиция“.“
Отбелязване на Архангелова задушница започна от гр. Плачковци, където десетки представители на НД „Традиция“ от цялата страна се включиха в шествие, което премина по централната улица, стигайки до  църквата, в двора на която бяха поднесени венци и цветя пред паметника на  загиналите във войните за Национално Освобождение и обединение. 

реклама