Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Трима загинали и 34 ранени при протестите в Шарлътсвил, Вирджиния (обновена)
13.08.2017 cross.bg

 Броят на жертвите при вчерашните сблъсъци в американския град Шарлотсвил се увеличи до трима души, съобщиха властите.

Едната жертва е 32-годишна жена, която била пометена от врязалата се кола. Извършителят е арестуван, деянието му се окачествява като предумишлено убийство.

Засега не се дават подробности за другите два смъртни случая.

Шарлъстсвил, Вирджиния се оказа арена на сблъсък между десни националисти и антирасисти. Шествието „Единство на десните" беше организирано срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга. Това обаче предизвика ответна реакция на движението „Животът на черните има значение", стигна се до контрапротести.

След няколко часови сблъсъци кола се вряза в протестиращите.

Шофьорът на колата, който първоначално избяга от местопрестъплението, се оказа 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо. По-късно той беше арестуван. Повдигнати са му обвинения за предумишлено убийство и бягство от местопрестъплението, съобщи полицията в Шарлотсвил.

В града е въведено извънредно положение, а губернаторът на щата Вирджиния призова националистите да се приберат по домовете си и обеща да работи за единство.

На място действат полицейски отряди и части на Националната гвардия, които се опитват да изтласкат националистите от парка, където те се бяха събрали. Стотици ултрадесни активисти, включително членове на расистката организация Ку-клукс-клан и неонацисти, участват в сблъсъците с опонентите си. По-рано телевизия „Фокс нюз“ съобщи, че радикалите наброяват 6000 души.

Президентът Доналд Тръмп осъди случилото се в Шарлъствил.

"Възможно най-строго осъждаме тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие. Това се случва от много време насам в страната. Не по времето на Доналд Тръмп, не по времето на Барак Обама. А от много, много време. Това няма място в Америка!"

На страницата си в Туитър Мелания Тръмп написа: „Нашата държава поощрява свободата на словото, но нека взаимодействаме без омраза в нашите сърца. Насилието няма да доведе до нищо добро“, посочи тя.

Според анализатори ескалацията на напрежение в Шарлъствил показва колко дълбоко е разделено американското общество и колко сериозни са проблемите в Съединените щати, които са се задълбочили с избирането на Доналд Тръмп за президент.

 


реклама