Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
14 милиона души остават без дом заради природни бедствия всяка година
13.10.2017 cross.bg

Средно около 14 милиона души всяка година остават без дом по света в резултат на внезапни природни бедствия като наводнения и бури. Това показват нови данни на ООН, цитирани от БНР. Рискът от разселване може да нарасне, тъй като населението се увеличава, а последиците от климатичните изменения стават все по-тежки, се посочва в доклад, публикуван в Международния ден за намаляване на опасността от бедствия.

Хиляди хора са останали без дом пред последната седмица. Във Виетнам жертвите на наводнения и свлачища са повече от 50, а десетки са в неизвестност. От края на миналата седмица в в северната и централната част на страната валят проливни дъждове. Близо 34 000 къщи са разрушени, а огромни територии оризови полета са унищожени, съобщиха местните власти.

В същото време расте и броят на загиналите при пожарите в Северна Калифорния. Жертвите на огнената стихия, която бушува от неделя насам, достигна 31 души. Стотици се водят изчезнали и хиляди бяха евакуирани. Заради риска пламъците да достигнат град Калистога, който е един от десетте най-посещавани градове в света за винен туризъм, кметът Крис Канинс разпореди задължителна евакуация.


реклама