Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Иракската армия предприе военни действия срещу кюрдите за отвоюването на Киркук
13.10.2017 cross.bg

Иракски войски са започнали операции за отвоюването на контролирани от кюрдите позиции в оспорваната провинция Киркук, след като напрежението се повиши във връзка с референдума за независимост, който се проведе в Иракски Кюрдистан през миналия месец. Това съобщи "Франс прес", позовавайки се на иракски генерал.

"Иракските въоръжени сили напредват за отвоюването на военните си позиции, завзети по време на събитията от юни 2014 г.", изтъкнал иракският генерал, който е пожелал да остане анонимен.

През 2014 г., когато терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") превзе районите северно и западно от Багдад, много подразделения на иракската армия се разпаднаха и кюрдските сили пешмерга нахлуха в освободени от тях райони, включително в богатия на петрол Киркук.

По-рано автономният Иракски Кюрдистан обяви, че разполага най-малко 6 000 кюрдски бойци пешмерга в района на етнически разнообразния град Киркук.

"Налице са заплахи от иракската армия, която разположи сили близо до Киркук, предполага се за атакуване на Киркук. Но аз не смятам, че ще им бъде лесно да го сторят", изтъкна Расул, който е командир ветеран на кюрдските сили пешмерга.

Десетки хиляди кюрдски бойци вече са разположени в района на Киркук.

 


реклама