Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Бежански хаос на гръцки острови, броят на мигрантите расте ежедневно
13.10.2017 cross.bg

Местната власт на гръцките острови в Егейско море настоява в страната да се свика извънредно заседание на парламента, на което да се обсъдят проблемите с бежанския поток към страната, съобщава БНР.

Извънредната среща се иска от кметовете на гръцките острови, към които се е увеличил напливът на мигранти - Лесбос, Самос, Хоис и Кос.

В открито писмо кметът на остров Лесбос заявява, че ситуацията там е драматична. Лагерите на острова били претоварени и спешно имало нужда от адекватни мерки.

В същото време стана ясно, че броят на мигрантите, които достигат до гръцките острови, се увеличава ежедневно. Само за месец септември в южната си съседка са влезнали 4 000 бежанци, а през първата седмица на настоящия месец октомври - повече от 1 200 души. Увеличение се наблюдавало и при нелегалния вход в страната през сухопътната граница с Турция.

Населението на островите започва също да се стряска. По думите на местни жители островите са заплашени от бежански хаос.

Припомняме и че правителството в Гърция се съгласи на островите в Егейско море да се изградят допълнително лагери. Кметовете обаче са категорични, че на островите не трябва да се приемат още мигранти, понеже имало риск от ескалация на напрежението между местните жители и бежанците.

 


реклама