Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Германия, Франция и Австрия твърдо "за" вътрешните гранични проверки в ЕС
13.10.2017 cross.bg

Зоната за свободно пътуване на територията в Европейския съюз все още се нуждае от временния граничен контрол, въведен от някои страни през последните години, обявиха вътрешните министри на Германия, Франция и Австрия, като причината за това е продължаващата терористична заплаха.

Страните в Шенгенската зона на ЕС започнаха да въвеждат отново граничния контрол през 2015 г. по време на огромния наплив на мигранти и бежанци и след поредица от нападения на ислямисти.

Мерките, наложени от Германия, Швеция, Дания, Австрия и Норвегия изтичат през ноември, като Берлин обяви вчера, че ще ги удължи с още шест месеца заради "сериозната заплаха за обществената политика или вътрешната сигурност".

Пристигайки на срещата на вътрешните министри на ЕС, германският вътрешен министър Томас де Мезиер изтъкна, че Берлин все още е ангажиран със свободата на движение, "но в момента не можем да минем без (гранични) проверки".

"Причината е напрегнатата ситуация със сигурността в Европа по отношение на международния тероризъм и все още недостатъчната защита на нашите външни граници", коментира Де Мезиер пред журналисти в Люксембург, съобщава "Ройтерс".

Франция, която наложи извънредни проверки по границите, след като ислямистки терористи избиха 130 души в Париж през ноември 2015 г., също ги запазва засега.

"Въпросите около тероризма са все още изключително важни за нас", посочи френският вътрешен министър Жерар Коломб, който стоеше до Томас Де Мезиер. "Франция иска да увеличи граничния контрол с шест месеца", уточни той.

Вътрешният министър на Австрия Волфганг Соботка от своя страна заяви, че е налице "висок риск" за Европа и че са необходими гранични проверки, за да могат да бъдат следени потенциални нападатели и вербовчици.

Граничните проверки се превърнаха в нова реалност в Европа през последните две години и Общността работи за промяна на законите, за да позволи въвеждането на подобни мерки по-лесно и за по-дълги времеви периоди.

 


реклама