Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
САЩ пуснали джихадистите да избягат от Ракка заедно с оръжията си
14.11.2017 cross.bg

Стотици джихадисти от Ислямска държава са били оставени да избягат необезпокоявани от град Ракка. Това станало със съдействието на водената от САЩ коалиция, разкрива разследване на ББС. Според телевизията е имало тайно споразумение между коалицията и джихадистите.

Според информацията, конвой от камиони и автомобили е извел от града около 4000 джихадисти, жени и деца. Конвоят е бил с дължина 6-7 километра и е включвал почти 50 камиона, 13 автобуса и повече от 100 автомобила на ДАЕШ. Евакуацията е станала в средата на октомври. Британската медия е разпитала шофьори и други лица от конвоя.

Въпреки че в споразумението било заложено само да си вземат личните оръжия, джихадистите взели всичко възможно. Десет камиона са били натоварени с оръжия и муниции.
Сирийските демократични сили са били замесени в сделката. Не е било позволено на чужденците да напуснат града живи, но шофьори в конвоя твърдят, че е имало и чуждестранни джихадисти, включително от Франция, Турция, Азербайджан, Пакистан, Йемен, Саудитска Арабия, Китай, Тунис и Египет.
По време на разследването на ББС коалицията е признала, че е имала роля в споразумението. На преговорите е имало западни представители, но те не са взели "активна роля" по време на разговорите.


реклама