Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
ФБР: Престъпленията от омраза в САЩ се увеличават
14.11.2017 cross.bg

Престъпленията от омраза в Съединените щати се увеличават. Това се посочва в нов доклад на ФБР за този вид престъпност през миналата година. В документа са отбелязани повече от 6 000 криминални прояви, породени от омраза, предава БНР.

Покачването на престъпленията от омраза, според ФБР, е регистрирано за втора поредна година. Нападенията, при които се наблюдава увеличение, са мотивирани от предразсъдъци спрямо чернокожи, евреи, мюсюлмани и гей обществото.

Данните показват 5% скок в сравнение с 2015. Около 58% от случаите в страната са били на расова основа, като повече от половината от тях са били насочени към чернокожи. 21% от престъпленията от омраза са атакували религиозната ориентация, а 18% - сексуалната. Според ФБР става дума за прояви, които варират от вандализъм до нападение и убийство. По-рано тази година организации за защита на гражданските права издадоха свой доклад с подобни данни.

Някои обвиняват за тенденцията реториката на президента Доналд Тръмп по отношение на мюсюлманите, но в документа на ФБР не е посочена причина.

Властите поясняват, че докладът на ФБР не е изчерпателен, отчасти защото е създаден на основата на доброволно подаване на справки от полицейските управления.

 

 


реклама