Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Пучдемон ще опита да бъде премиер в изгнание
12.01.2018 cross.bg

 Карлес Пучдемон ще бъде преизбран за премиер на Каталуния - двете основни партии, подкрепящи независимостта на Барселона, се съгласиха да подкрепят кандидатурата на отстранения по-рано регионален лидер, увеличавайки по този начин вероятността от подновяване на натиска за отделяне от Испания, коментира електронното издание New Europe, цитирано от „Фокус". Въпреки това обаче Пучдемон остава в изгнание в Брюксел, откъдето изглежда има намерение да упражнява властта си.

Испанският премиер Мариано Рахой насрочи изборите в Каталуния миналия месец в опит да разреши най-тежката политическа криза в Испания за последните няколко десетилетия, която възникна след провеждането на референдума за независимост на североизточния автономен регион.

Партиите, подкрепящи независимостта си гарантираха крехко мнозинство, но не успяха да спечелят повече от 50% от гласовете на каталунците - индикация, че ситуацията отново навлиза в горчива безизходица, отбелязват от редакцията.

Новият каталунски парламент ще проведе първата си сесия на 17 януари, първата стъпка в възстановяването на местната власт, след като Мадрид разпусна администрацията в региона, ръководена от Пучдемон, заради незаконното обявяване на независимост.

В същото време обаче стана ясно, че испанското правителство ще сезира Конституционния съд, ако Карлес Пучдемон се опита да заеме отново поста на премиер на Каталуния от чужбина, заяви пред „Франс прес" правителствен източник.

 


реклама