Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Обвиненият за атаката в Стокхолм узбекистанец се призна за виновен
13.02.2018 cross.bg

 Узбекистанецът Рахмат Акилов, заподозрян за нападението с камион в шведската столица от април миналата година, се призна за виновен по делото за тероризъм, който бе стартиран във вторник, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус".

Рахмат Акилов се яви в съдебната зала в Стокхолм с белезници и строга охрана, облечен в зелени затворнически дрехи и с обръснати глава и брада, придружен от адвоката му Йохан Ериксон.

Акилов, чието искане за убежище бе отхвърлено от шведските власти през 2016 г., е положил клетва за вярност към „Ислямска държава" в навечерието на терористичната атака в шведската столица в Европа, въпреки че джихадистката групировка така и не пое отговорност за нея.

На 7 април, Акилов открадна камион за доставка на бира и го вряза на оживена пешеходна търговска улица в центъра на Стокхолм. В резултат загинаха петима души, а други 10 пострадаха. Няколко часа по-късно Акилов бе арестуван благодарение на устройства за видеонаблюдение в обществения транспорт.

„Мотивът е бил да предизвика страх и да накара Швеция да прекрати участието си в коалицията срещу „Ислямската държава", поясни адвокатът на подсъдимия.

 

 






реклама