Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Силна съпротива в Хърватия срещу Истанбулската конвенция
12.03.2018 cross.bg

Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие среща силна съпротива в Хърватия, където една от партиите, член на управляващата коалиция, се противопоставя на ратифицирането й, предаде Ройтерс.

"Съобщението, че основната партия в дясната коалиция /ХДО, Хърватската демократична общност/ ще подкрепи ратифицирането на Истанбулската конвенция фундаментално противоречи на християнските демократични ценности на партията", заяви днес Хървое Зеканович, член на ръководството и депутат от консервативната партия Храст /Дъб/.

За тази партия, близка до влиятелната хърватска католическа църква, текстът предлага "теория за половете", която подрива основите на традиционното семейство, предава телевизия HRT.

Премиерът Андрей Пленкович, който е от ХДО, съобщи, че Истанбулската конвенция ще бъде внесена в парламента до края на месеца.

В открито писмо Хървое Зеканович поиска от традиционалистите в ХДО "да направят максималното това да не се случи". Консерваторите в ХДО също изразиха съпротивата се на ратификацията.

Няколко организации за защита на правата на жените обвиниха в съобщение консервативните групи и църквата, че си "измислят теория за половете, за да защитят патриархалната система".

Истанбулската конвенция е ратифицирана от 28 страни, 17 от които членки на ЕС, припомня АФП. Агенцията допълва, че миналата седмица България се отказа да я ратифицира, а през февруари и словашкият премиер взе подобно решение.

 


реклама