Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Италия привика френския посланик на разпит след скандала с мигрантския кораб
13.06.2018 cross.bg

 Външното министерство на Италия привика френския посланик на разпит след като президентът Еманюел Макрон обвини Рим в безотговорност. Причината е решението на властите да не отворят пристанището си за кораб с над 600 мигранти на борда, съобщи AFP.

Скандалът се разрасна след като новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини от крайнодясната „Лига“ предупреди, че ще разпореди затваряне на пристанищата в страната за кораби, на борда на които има повече от 600 търсещи убежище.

Салвини призова властите на Малта да дадат приемат кораба с мигранти, спасени при няколко проведени по-рано акции. Той посочи, че е ангажимент на Валета да гарантира закрила, след като мигрантите са спасени в близост до бреговете на Малта. 
„Няма никакви основателни причини те да бъдат изпращани в Италия. В този случай Малта няма нито правомощия, нито задължение да оставя бежанците на италианския бряг”, категоричен беше Салвини.

На борда на кораба „Акуариус” имаше 629 търсещи убежище, включително 123 непълнолетни без придружител, 11 деца и седем бременни жени. След отказа на Италия и Малта да ги приемат, правителството на Испания отвори пристанището си и плавателният съд акостира във Валенсия. 


реклама