Skip Navigation LinksНачало | Новини | Новини от медиите

Новини от медиите

Обратно към списъка
Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт
13.06.2018 cross.bg

Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт, пише руският ежедневник "Независимая газета“.

В Киев се проведе междупарламентарната конференция на Грузия, Молдова и Украйна. Предвижда се да се обяви създаването на Парламентарната асамблея на трите страни - за "сътрудничество и взаимодействие с ЕС и НАТО". Както се приближава срещата на високо равнище на НАТО през юли, все повече и повече изявления се чуват. Украйна е насочена към сближаване с алианса. Президентът Владимир Путин ясно заяви, че Русия не харесва перспективата за разполагане на съоръженията на НАТО на украинска територия, предаде „Фокус“.

Конференцията в Киев трябва да стане вид сигнал, че Грузия, Молдова и Украйна обединяват сили за интеграция в европейските и евроатлантическите структури. За първи път ръководителите на парламентите на трите държави проведоха такава среща в началото на март тази година в Кишинев. Тогава темата беше формулирана тихо: "Източното партньорство и съвременните предизвикателства в сферата на сигурността". Сега те директно посочват необходимостта от регионално сътрудничество с цел развитие на сътрудничеството с ЕС и НАТО. Една от обсъжданите днес теми е: "Украйна, Грузия, Молдова: от Споразумението за асоцииране - към пълната интеграция в ЕС". Те не говорят пряко за присъединяването си към НАТО, темата "Справяне с новите предизвикателства в сферата на сигурността".

Президентът на Украйна наскоро получи официална покана за участие в срещата на върха на НАТО в Брюксел. В Киев те се надяваха по-рано през юли да започнат разговор за подписването на плана за действие за членство в НАТО. Но обсъждането на този въпрос може да бъде отложено.


реклама