Skip Navigation LinksНачало | Новини | Политика

Политика

Обратно към списъка
БСП иска оставките на Валентин Радев и Валери Симеонов и "мутрите на прехода вън от управлението"
14.11.2017 cross.bg

След филма „Граница" искаме незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. Това обяави лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с представения вчера филм на Елена Йончева "Граница", който показа смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение, предава „Фокус".

„По темата граница и филма на Елена Йончева - става дума не само за национална сигурност. Освен фактите, които видяхте, живите кадри - тук става въпрос за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел. Служител, който говори за организирани канали за трафик", коментира Нинова.

Тя поясни, че от БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция" от филма на Елена Йончева „Граница" като свидетел.

Корнелия Нинова се обърна и лично към Бойко Борисов, като поиска от него да посочи в парламента поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници.

„На 12 ноември премиерът Борисов заяви: "В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик". Това е ужасяващо. „Хора, които са купували гласове и то от затворници" - не по-малко ужасяваща констатация", коментира Нинова.

Тя поясни, че БСП ще внесе подписка днес с искане за изслушване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов. Според нея това може да се случи и на закрито заседание.

„Да спрем вече с тази манипулация за купуването на гласове, да дойде и да каже поименно с факти и доказателства, и особено от затворници, които нямат право да гласуват", заяви Нинова.

Тя поясни, че БСП иска истината за наркотрафика и за купуването на гласове от премиера. „Ако откаже да дойде - ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче - истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая, но едно от двете трябва да направи", заяви Нинова.

По темата за желанието на ГЕРБ да инициира промени в Конституцията за отпадане на давността на престъпления, свързани с приватизацията, лидерът на левицата предложи всички политически сили да се обединят и да сложат край на прехода - „който е крал - да си получи заслуженото!"

„Приватизацията е половинчато решение - мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата", каза лидерът на левицата.

„Всички бяхте на Конгреса на БСП, но вероятно не сте обърнали внимание на една част от доклада, който беше одобрен от нашия най-висш форум. Две изречения само ще ви прочета от този доклад: „Можем да останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но можем и първи да бъдем държавниците, които гледат по-далече и да кажем - преходът беше сгрешен. Готови сме да променим това, защото в резултат на грешни политически решения, на задкулисие, на лични интереси и корупция в годините на прехода изчезваме като народ", цитира доклада Нинова.

Тя поясни, че преходът трябва да бъде оценен.

„Престъпленията на прехода трябва да бъдат наказани. На този грабителски преход трябва да сложим край. Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Ние искаме цялата истина за прехода на масата" ,подчерта тя.

По думите ? БСП предлага на всички политически сили да се обединят около това, че няма наши, няма ваши, а който е извършил престъпление да получи възмездие за това.

„Добавяме към темата приватизация и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки. Кой се облагодетелства от тях. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация, националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси? Кой ги владее днес? С какви договори, какви държавни такси плаща? Какви печалби прави? Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесиони договори?", попита Нинова.

Тя добави към темата и третата характеристика на прехода е групировките.

„Голяма част от материалните богатства на държавите се преразпределиха чрез групировките. Няма да скъсаме с прехода, докато начело на политическото ръководство на държавата ни, стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос и да се приключи. Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи. Този разговор искаме да водим. Приватизацията е половинчато решение", заяви Нинова.

На въпрос за участието на Нинова в приватизацията и дали ще се подпише за промяна в Конституцията, тя коментира.

„То е едно - изненадвам се, че се представя като голяма новина приватизацията на „Техноимпекс". Не е тайна това, аз съм го подавала в декларациите си. Сделката е проверявана няколко пъти - винаги като направя по-ярка стъпка, се проверява „Техноимпекс". Нямам против да се направи за четвърти път и тази сделка, все тая. Но „Булгартабак" не е проверяван нито веднъж. Да му мислят тези, на които им е за първи път, аз съм проверявана три пъти".

 

 

 


реклама