Skip Navigation LinksНачало | Новини | Политика

Политика

Обратно към списъка
Антон Кутев: Докладът за интеграцията на ромите е замазване на положението
14.06.2018 cross.bg

„Имаме ли реална интеграция на ромите– отговорът е не.  Отчитаме ли някаква интеграция – отговорът е, че се опитваме да отчетем, но дори и това не правим като хората. Написан е един отчет, но това не означава че е свършена работата.“ Това заяви зам.-председателя на ПГ на БСП за България Антон Кутев в парламента. Той обясни, че с възможностите, които са дадени на Съвета за интеграция, той нито има задължението нито има възможността да свърши повече.

По думите му цялата система на интеграция на ромите е объркана и в момента работи на проектен принцип, а проблемите при ромите са сложни и междуведомствени. „Проектните принципи решават конкретни задачи, но не могат да решат големи политики“, поясни той.

Според него трябва да се правят политики в Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката. „Тези политики трябва да бъдат координирани и за това трябва да има орган, който да извършва тази дейност и да доведе до някаква форма на интеграция. Този съвет, който е създаден, не може да ги координира, той може да направи само тези отчети, в които бързо да замаже. Гласувам против доклада, защото той е замазване на положението“, категоричен бе Антон Кутев.   

Драгомир Стойнев: Резултати от Стратегията за интеграция на ромите няма

„Резултати от Стратегията за интеграция на ромите няма, защото в днешно време, те не само, че не говорят български език, но не могат да четата и пишат”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.  Той добави, че всички цигански секции в страната се печелят от ГЕРБ. „Не казвам, че ГЕРБ купува гласове, но ромите в цялата страна явно четат тяхната стратегия, опияняват се от приоритетите им и ги подкрепят”, добави той. Стойнев се обърна към Вежди Рашидов от ГЕРБ, който твърдеше, че БСП купува гласове сред ромите и го призова да отиде веднага  в прокуратурата и да даде сигнал за  конкретна секция. „В противен случай сте просто клеветник”, заяви Стойнев.  

Надя Клисурска: Подходът за интеграция на ромите в България се нуждае от коренна промяна

„От 2003 г. се пишат стратегии и национални програми за интеграция на ромите. През 2015 г. по ОПРР са отпуснати над 1 млн. лв. за внедряване на система за мониторинг и контрол на процеса на интеграцията и в рамките на тези три години не е проведена тръжна процедура”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Клисурска. Тя обяви, че договорът е сключен през март тази година. „Миналата година вицепремиерът Валери Симеонов твърдеше, че тази година, системата ще заработи и ще имаме реални измерители за интеграцията на ромите и националната стратегия за това, обаче няма да се случи. Подходът за интеграция на ромите в България се нуждае от коренна промяна, за да бъде тя реална”,заяви Надя Клисурска.

 


реклама