Skip Navigation LinksНачало | Новини | Спорт

Спорт

Обратно към списъка
Спортисти от над 100 държави се включиха в Истанбулския маратон
12.11.2017 cross.bg

Спортисти от над 100 държави се включиха в Истанбулския маратон, който се проведе днес за 39-ти път. Това е единственият маратон в света, който се провежда на два континента, предаде БНР.

Стартът е азиатската страна, на първия мост над Босфора, а финалът - на историческия площад "Султан Ахмед", на който се намират едноименната джамия и музеят "Света София".

При мъжете френският атлет с кенийски корени Абрахам Кипротич завърши като победител с време от 2 часа, 11 минути и 22 секунди, а при жените кенийката Рут Чепнджетиш се класира първа с време от 2 часа, 22 минути и 36 секунди. Подгласниците и на двамата шампиони са от Кения. Класиралите се на челни места състезатели в различните категории си поделиха общ награден фонд от 1 млн. щатски долара.

В състезанието участваха спортисти от Турция и близо 30 хиляди бегачи от 111 други страни.

Официалният девиз на спортната проява тази година беше "Да тичаме за бъдещето на нашите деца". Целта е в събитието да се включат колкото се може повече хора. Заради това освен класическата дистанция от 42 километа и 195 метра, за любителите бяха предвидени дистанции от 8, 10 и 15 километра, както и трасе за хора с увреждания. По данни на кмета на града в бягането са се включили над 100 000 души. За тях релсовият транспорт в града от сутринта до 17 часа беше безплатен.

Истанбулският маратон започва през 1978 г. с участието на едва 34 състезатели - група германски туристи, които обаче полагат начало на традицията.

 


реклама