Skip Navigation LinksНачало | Новини | Спорт

Спорт

Обратно към списъка
Пробив в преговорите между Северна и Южна Корея, Пхенян праща делегация на олимпийските игри
09.01.2018 cross.bg

Пробив в преговорите между Сеул и Пхенян. Северна Корея ще участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан следващия месец. Това беше постигнато на преговорите между двете държави.

Днес двете съседни страни седнаха на масата за преговорите за първи път от две години. Срещата на високо ниво се състоя в демилитаризираната зона между двете държави.

Начело на северкорейската делегация застана Ри Сон-гвон - приближен на военния министър на Северна Корея и председател на Комитета за мирно обединение.

Ри Сон-гвон отказа да прави изявления като преди да се види с южнокорейските си колеги единствено заяви, че „срещата ще мине гладко".

Новината за участието на КНДР в Игрите съобщиха южкорейските представители на преговорите. Пхенян се е съгласил да изпрати делегация на Зимната олимпиада, която ще включва спортисти, високопоставени лица, танцьори, музиканти и демонстрационен отбор по таекундо.

„Ние предложихме среща с посредничеството на Червения кръст, на която да бъде обсъдено събирането на разделени семейства по време на Лунната нова година", обяви Чун Хе-сун, зам. министър на обединението на Южна Корея.

Сеул предлага също среща между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението на полуострова. Какво ще бъде договорено на първия кръг от преговорите, предстои да се разбере.

Вече е ясно, че двете страни са се разбрали да възстановят военната гореща линия помежду си. Това се случва по-малко от седмица, след като гражданската трансгранична телефонна връзка между тях също бе възстановена.

„Северна Корея съобщи по време на първите преговори с нас за последните две години, че връзката в западната част на границата отново е задействана", съобщи заместник-министърът на обединението на Южна Корея Чун Хе-сун.

„Съответно и нашата страна реши да започне употребата на военната телефонна линия", допълни той.

 


реклама