Skip Navigation LinksНачало | Новини | Спорт

Спорт

Обратно към списъка
Проблеми с организацията на турнира в София
10.01.2018 cross.bg

Проблемите около тенис турнир в София, който трябва да се състои в началото на февруари, са станали повод за сериозни съмнения около неговото провеждане през последните месеци, предава „Спортал". През декември бе обявено, че турската компания "Гаранти Коза" се оттегля като генерален спонсор - нещо, което се е случило далеч по-рано.

Последвали са спешни срещи и разговори от страна на президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков в търсене на нови спонсори, които да гарантират провеждането на състезанието. В продължение на седмици той е пазил информацията да не се разпространи, докато е уверявал хората, че всичко е наред.

Въпреки постоянното издигане в последно време на президента на БФ Тенис Стефан Цветков в международните тенис организации, интересът към турнира в София става все по-малък. На този етап има само един спонсор, като не е ясно в какъв размер ще е неговата подкрепа, а по същото време миналата година организацията бе подсигурена.

Дубайската компания, която притежава лиценза за турнира, обяви, че той ще се състои, а БФ Тенис се зае с организацията. Организаторите получават редовно подкрепа и финансиране от държавата. През 2016 г., когато бе първото издание, бюджетът на състезанието бе 2 800 000 лв., като Министерството на младежта и спорта подпомогна организацията с 500 000 лв. Договорът за турнира в София изтича тази година и бъдещото му провеждане в България е под сериозни въпросителни.

Разликата се усети още при подаването на заявки от страна на тенисистите. Финалистът от миналата година Давид Гофен и Доминик Тийм, който в предишното издание бе поставен под №1, предпочетоха да не играят в София. Това направи и шампионът от 2016 г. Роберто Баутиста Агут, който в момента е 21-и в световната ранглиста. Така единственият участник от топ 20 е Григор Димитров.

Григор, който миналата година изнесе турнира на гърба си, е заявил участие, но и той най-вероятно не е останал очарован от ниското ниво, което се очертава. Миналата година феновете се стекоха да подкрепят най-добрия български тенисист, но интересът не беше голям извън неговите мачове. Сега зрителите едва ли ще се тълпят да гледат младата корейска надежда Хьон Чун.

По всяка вероятност в щаба на най-добрия български тенисист не са били информирани за проблемите с турнира, като са уверявани, че всичко върви по план. За участието на Григор Димитров бе обявено в края на октомври, като на пресконференцията присъстваше представител на "Гаранти Коза", а компанията най-вероятно по това време вече е била взела решението да няма нищо общо с турнира.

 


реклама