Skip Navigation LinksНачало | Тревненски бодли

Тревненски бодли

Обратно към списъка
Увеличават се субсидираните от държавата щатове в музеите
Дали ще има държавна субсидия за Музея в Трявна?
15.09.2014 Ивайло Чобанов

6.jpgВ последните дни често попадам на заглавия в медиите за увеличение на финансирането в областта на културата. Проверих и в сайта на Министерски съвет.

Оказа се, че

„Общо с 220 се увеличават субсидираните щатове за библиотеките, музеите с регионален характер и читалищата съгласно приетите от Министерския съвет стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2015 г. Увеличението е съответно с 90 бройки за музеите, с 30 за библиотеките и със 100 за читалищата. ...“

Четейки тази информация, се сетих за СМРЗИ (Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство) в гр. Трявна. Спомних си за едно прекрасно интервю на г-жа Юлия Нинова, директор на Музея от месец май 2013 г. Четейки, отново ми направи впечатление, че един от най-големите проблеми на Тревненския музей е недостигът на служители.

Ето какво казва г-жa Нинова:

За съжаление, недостигът на хора е голям проблем и, колкото и да обичаме работата си, често натоварването ни идва в повече. Музейните обекти са осем, като три от тях работят без почивен ден и обедна почивка, останалите почиват в понеделник и вторник. А в момента в музея работят 24 души, заплатите на 17 от тях се субсидират от държавата чрез общинския бюджет, 7 издържаме със собствени приходи. Най-голям е недостига на екскурзоводи, които са само десет и се налага уредниците да дават дежурства, вместо да се занимават със събирателска, фондова, научна работа, да участват в конференции и т.н.

...“

Съвсем естествено следва въпроса – на какъв принцип се отпускат бройки от държавата и направено ли е въобще нещо от ръководството на СМРЗИ и Община Трявна, за да се реши този проблем, имайки предвид горната информация за увеличение на финансирането в областта на културата?

И още, защо новата Художествена галерия е отворена само в петък, събота и неделя? Има ли предвиден уредник за тази галерия и кой финансира, и обслужва тази галерия? Къде се намира тя?

Много хора в град Трявна (и не само) преди няколко месеца, се изказаха изключително негативно за спектакъла „Звук и светлина“, който беше създаден в рамките на проекта „Трявна – градът, в който се ражда красота“. Искам да попитам Община Трявна, музейните служители имат ли нещо общо с обслужването на спектакъла и ако да, как се случва това?

Ще бъда много благодарен, ако някой ми отговори на тези въпроси, които впрочем вълнуват не само мен, а и всички тревненци.


реклама