Skip Navigation LinksНачало | Тревненски бодли

Тревненски бодли


Увеличават се субсидираните от държавата щатове в музеите
Дали ще има държавна субсидия за Музея в Трявна?
15.09.2014 Ивайло Чобанов

6.jpgВ последните дни често попадам на заглавия в медиите за увеличение на финансирането в областта на културата. Проверих и в сайта на Министерски съвет.

Оказа се, че

„Общо с 220 се увеличават субсидираните щатове за библиотеките, музеите с регионален характер и читалищата съгласно приетите от Министерския съвет стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2015 г. Увеличението е съответно с 90 бройки за музеите, с 30 за библиотеките и със 100 за читалищата. ...“

Четейки тази информация, се сетих за СМРЗИ (Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство) в гр. Трявна. Спомних си за едно прекрасно интервю на г-жа Юлия Нинова, директор на Музея от месец май 2013 г. Четейки, отново ми направи впечатление, че един от най-големите проблеми на Тревненския музей е недостигът на служители.


ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО КЪСНО ....
13.03.2014
От групата "Образование и култура" във Фейсбук

Днес, 12. ІІІ. 2014 г. в София се учреди „Инициативен комитет за граждански контрол при опазване на културното наследство” от съучредителите:

 • Катя Христова Меламед – археолог
 • Тихомира Методиева – фоторепортер
 • Милена Кънева – режисьор
 • Ивелина Пенчева Кючукова - археолог
 • Андрей Нисим Меламед – археолог
 • Стефанка Иванова – археолог
 • Евгени Димитров – журналист
 • доцент, доктор Ива Досева – изкуствовед
 • Албена Ангелова Костова – сдружение „Потомци”
 • Надежда Христова Илиева
 • Петър Петров Къдрев – журналист
 • Владо Руменов – художник
 • Пламен Димитров Георгиев – културолог
 • Анелия Александрова Николова – историк
 • Александра Славова Кадиева - сдружение
 • Радослав Стоянов Саров
 • доцент, доктор Борислав Димитров Попов - лингвист
 • Пламена Димитрова
 • Калина Стоилова - историк
Инициативният комитет одобри следният текст, който ще бъде внесен в деловодствата на адресатите:

ДО:
 • Президента на Република България
 • Председателя на Народното събрание
 • на Република България
 • Председателя на Министерския съвет
 • на Република България
 • Министъра на културата
 • на Република България
 • Министъра на регионалното развитие
 • на Република България
 • Министъра на финансите
 • на Република България
 • Съюза на общините в Република България

НЕ ТОЛКОВА СКРОМНО
Още за звука и светлината
05.03.2014 Вера Христова
Прочетох във вестник “Тревненска седмица”, че според изпълнителите на проекта “Трявна – градът, в който се ражда красота”, той е “сред най-добрите туристически, културни и инфраструктурни проекти”. Амбицията, както става ясно, е била да се получи “красив продукт”, в резултат на който “Трявна да стане още по-красива”. Мисля, че това е една твърде скромна цел за духовните мащаби на Трявна, за проекциите й върху днешния и бъдещия ден на културна и образована България. А както се вижда от подробния отчет и средствата по този проект никак, никак не са скромни. По-красива Трявна?! И по-нататък? Какво като е по-красива? Ще направи възклицанията от тази красота по-силни? Мисля, че словесното определяне на целта би могло  да започне с думите: “Бивайки по- красива, Трявна ...”, следва това, което искаме да постигнем, т.е. красотата да бъде не целта, а средството за постигане на целта.
Ще споделя впечатленията си от спектакъла “Звук и светлина” /без бележки по някои спорни технически и инсталационни похвати/. Разбира се, “Легенди за красива Трявна” имаше несъмнено приказна вълшебност, но според мен, би било още по-вълнуващо представление, ако в него можеха да намерят място безсмъртните “Неразделни”, /нищо по-логично от това/, легендите за “Змейова дупка”, за “Елова могила” и други някои с възможности за сценична постановка. Поздравления за  екипа, намерил оригинални и сполучливи сценични решения. Но не мога да премълча, че би било хубаво, да гледаме на сцената познатите ни чудесни актьори от тревненския театър…

Красота, която задължава
29.01.2014 Галина Иванова
Трявна – градът, в който се ражда красота. Красота, която задължава. И дух, който задължава още повече. И уникална атмосфера, която тегли като магнит и не търпи „неща с претенции”, както сподели преди години по друг повод художникът резбар проф. Антон Дончев. Мислех си за всичко това, докато гледах на живо поредния работен вариант на спектакъла „Звук и Светлина” на възрожденския площад и се питах, къде съм попаднала. Въпреки светлинните надписи и патетичният дикторски текст, който натрапчиво ми припомняше, че съм в Трявна, имах чувството, че съм на някогашен естраден театър, а някакъв аматьорски състав усилено експериментира с емоциите, добрия вкус и усещанията ми. Но най-тъжното и притеснителното от всичко е, че т.н. „спектакъл” и поредната му проба са твърде далеч от Трявна и Тревненското. Да не говорим, че такава проекция върху Часовниковата кула би могла да бъде много по-въздействаща и щадяща автентичния й вид. Няма да изпадам в повече детайли по темата, тъй като много се каза и изписа, особено във фейсбук, което е радващо, защото тревненци наистина милеят за своя град. Споделени бяха доста забележки, предложения, мнения, критики, които определено натежават в полза на възмущението и гнева. Имаме и уверението на Общинското ръководство, че в окончателния си вариант спектакълът ще отговаря на духа и специфичната атмосфера на Трявна. Дано!

Този връх висок е…
29.01.2014 Вера Христова
Първото ми впечатление от шоуто, проектирано върху Часовниковата кула на Трявна бе, че някой ни тества. Някой тества не само естетическия вкус на тревненци, но и здравия ни разум. Случвало се е и досега – по покриви или фасади на възрожденската ни архитектура да ни опитват акъла: ще забележим ли, ще протестираме ли. Не винаги сме реагирали адекватно. Но това, което започва да се случва сега, не ни ли захвърля в канавката на посредствеността, от която можем само да гледаме как в нашите очи и в очите на туристите и гостите на нашия град, чарът на Трявна избледнява и изчезва. Но дали не трябваше да видим крайния продукт и тогава да говорим? Това което виждаме  засега, макар че е минало пред очите на някои специалисти, явно шокира много хора. Защо? Мисля, че е явен опитът на създателите на проекта да предложат нещо нетрадиционно, едно модерно мислене, което да излезе извън рамките на онова, което би прозвучало  като остаряло, банално, втръснало, статично и в края на крайщата неефективно. Но… според хора, които разбират повече, по-добър и по-бърз резултат можеше да има ако предварително беше изготвена компютърна симулация на спектакъла, ако тя беше представена за широко обществено обсъждане с участие и на местни художници, специалисти, хора на културата и духа, както се казва. “Всичко, което се прави за народа без народа, не е праведно, не е законно”, казал го е Петко Славейков за своето време и за всички времена след него.

Така изглежда Райковата къща само няколко месеца след ремонта в рамките на проект „Трявна - градът, в който се ражда красота".
27.01.2014 Александра Иванова

„Звук и светлина" по проект „Трявна-градът, в който се ражда красота"
21.01.2014
На 23 юли 2013 г. кметът на град Трявна, инж. Драгомир Николов и представляващият Консорциум «Звук и Светлина» - гр. Варна, инж. Десимир Атанасов, подписаха договор за изработване и монтаж на комплексна електронна система с общ сървър, включваща рекламно  - информационна система за културно и историческо наследство на Трявна с електронна атракционна система за спектакъл „Звук и светлина" по проекта „Трявна - градът, в който се ражда красота".

Спектакълът можете да видите във видеото в този материал. Доколко този продукт отговаря на целите, за които е създаден и как спектакъла се вписва в духа на нашия възрожденски град, нека всеки сам прецени.

Безпрецедентна сеч около село Куманите, до Трявна
18.02.2013 Красимир Симеонов
Уважаеми български институции, изпращаме ви снимков материал и ви уведомяваме защото повсеместно говорите за екология и опазване на околната среда, а вижте какво допускате да се случва пред очите ви! Снимките са направени по пътя който води към едно китно възрожденско селце на име Кумани, общ. Дряново, обл Габрово. Ето какво в България се разбира под санитарна сеч! Сече се поголовно за някакави си пелети. Има снимки на една невзрачна информационна табела. Лицето което е упоменато на нея, Станислав Христов казва, че не се предвижда последващо залесяване а подраз.

ИСКАНЕ:
Вземете незабавни мерки? Да се засеят нови дървета още през тази пролет! Реагирайте незабавно, защото всеки ден е фатален за българската природа. За сега не уведомяваме европейските институции, но ако не виждаме мерки и липсват видими резултати до 08.02.2013. и това ще стане! После да не кажете, че не сме ви предупредили? Който иска намира начин, който не – причина!

От много собственици на имоти на с. Кумани както и от преминаващи граждани потърсили нашето съдействие!


Незаконно сметище на територията на община Трявна
14.02.2013 Живко Кожухаров

Старият нов проблем са незаконните сметища на територията на община Трявна. Едно такова се намира по пътя за село Бижовци на около 350 м. северозападно от SOS селището в Трявна.


Трявна, площад "Капитан Дядо Никола"
27.12.2012

Докато органите на реда пият някъде кафе ...


реклама