Skip Navigation LinksНачало | Забележителности | Църквите в Трявна

Църквите в Трявна

Обратно към списъка
ЦЪРКВА „СВЕТИ ГЕОРГИ”

Трудно е да си представим как би се развила култовата и обществената архитектура по българските земи по-нататък, ако България не бе имала злочестата орис да бъде под иго в продължение на векове.
Но в Трявна, през 1848 г,, на 12 юли, десетина дена след Петровден, по големите горещини, когато "архитектон" Димитър Сергюв очертала мястото и мъжете започнали да копаят за основите на църквата "Св. вмчк. Георги", никой не е мислил да прави чудеса, още повече - да омайва с тях странници, отдалече дошли.

Откъс от книгата История на църквата "Свети Георги" в Трявна на Вера Христова

Църквата е построена през периода от 1848 до 1852 г. под ръководството на майстор Димитър Сергюв. Иконостасът и иконите са дело на майстори от Тревненската художествена школа. Църквата е строена с енергичната подкрепа и благословия на духовния първенец на Трявна – Поп Йовчо. Той е наблюдавал строителството на няколко черкви в тревненско, но за никоя не залягал така, както за “Св. Георги”. Идеята за построяването й, султанския ферман – писането и получаването му, първата копка, първата служба в новата църква, освещаването й, всичко това е минало и през ума, и през сърцето на поп Йовчо. На 5 август 1843 г. се получава фермана, на 12 юли 1848 започва строежът на църквата на 21 декември 1852 г. църквата отваря врати за първа служба, на 20 януари 1855 г. поп Йовчо записва в летописа си: “Троняса са църквата “Св.Георги”. Но в основата на този градеж стои нещо изключително, невероятно. Историята с лъжата за възстановяване на старата църква “Архангел Михаил” в Трявна сякаш се повтаря, но това не е просто повторение. В първия случай има нещо останало от старата църква, а тук, във фермана става дума за възстановяване на порутена църква, която въобще не съществува. Лъжата е направо фантастична. Тревненци посочили в молбата си за ферман дори размерите на тази църква. Благородната лъжа и този път успяла. Църква “Св. Георги” е трикорабна, едноабсидна, изградена изцяло от камък със зидове дебели 125 см. Интересна особеност е балконът, който е околовръстен и обхожда цялата църква, включително и надолтарното пространство. Прекрасният иконостас е работа на талантливия, тих и кротък майстор Димитър Дойковчето и на Никола Драгошинов.   Иконите са работа на Досю Коюв, Цоню Симеонов, Йоаникий папа Витанов и др.


реклама