Skip Navigation LinksНачало | Забележителности | Mузеи

Mузеи

Обратно към списъка
МУЗЕЙ “ТРЕВНЕНСКА ИКОНОПИСНА ШКОЛА”

4.jpg

Това е единствения по рода си музей в България, който представя изкуството на най-старата възрожденска иконописна школа у нас – Тревненската.
Експозицията е открита през 1984 г. и съдържа над 160 оригинални икони и  инструменти на тревненски зографи. Иконната колекция е организирана и подредена тематично и хронологически. Показани са едни от най-добрите образци на основните шест тревненски зографски фамилии: Витановска, Захариевска, Миневска, Поп Димитър Кънчовска, Венковска и Минчевска. Проследени са етапите в развитието на иконописта от  края на 17 в., оформянето на "класическия" тип тревненска икона през първата половина на 19 в., до постепенния упадък на школата в края на 19 и нач. на 20 в. Представена е възстановка на зографско ателие, технологията на зографисването и единствения у нас пълен комплект оригинален зографски инструментариум.
Музеят е разположен в адаптираната за тази цел сграда на Параклиса към Санаториума /днес Детска специализирана болница  за белодробни заболявания/, строен през 1938 - 1943 със средства от фонда на Н.В. Царица Йоана

Кликнете върху снимките за да ги видите в цял размер

f61250439a.jpg 5.jpg 3.jpg 4.jpg
6.jpg 7.jpg 9.jpg 1.jpg

реклама