Skip Navigation LinksНачало | Забележителности | Улици и площади

Улици и площади

Обратно към списъка
ГЪРБАВИЯТ МОСТ
1.jpgМостът е другият емблематичен символ на Трявна. Строен е през 1844-1845 г. Първоначално бил от дърво, но след поройни дъждове реката прииждала и често го събаряла. Затова тревненци решили да го построят от камък. Строежът поверили на майстор Димитър Сергюв, който дълго избирал камъка - да издържа на студ, жега и водна стихия. Направил моста в римски стил –висок, сводест и силно изгърбен да може свободно да пропуска придошлите буйни води на река Тревненска. Дълъг 25 метра, широк около 4 метра. Големите плочи от дялан камък били захванати помежду си с железни шифтове и оловни припои. Повече от 160 години мостът е верен на тревненци – устоява на всички бури и стихии.

Интересен детайл, който неизменно предизвиква усмивки с противоречиви тълкувания е малката стомничка ибрик, издълбана на една от големите плочи на моста : едни казват, че е предупреждение към габровци, кога влизат в Трявна първо да се умият, други пък твърдят, че тревненци на път за Габрово трябвало първо да се умият.

Старият мост на Трявна, както и Часовниковата кула – символите на града,  са възпети в стихове и песни, в картини и филми.

реклама