Skip Navigation LinksНачало | Забележителности | Туристически маршрути

Туристически маршрути


Местността " Калето "
 Предполагаемата средновековна крепост е разположена върху възвишение (43º 51' 46" N, 25º '29 "22E), издигащо се непосредствено източно от града, издигащо се на 468-505 надм. вис. над долината на Тревненската река. На заравненото било на възвишението се намират останките на укрепление, защитавано от каменно-земен вал, висок до 0.50 м. Във вътрешността на укреплението има следи от сгради, построени от ломен камък на кална спойка, както и от некропол, датиращ от XVII - XIX в. Сред местното население местността е известна с името “ Калето”.  

Скалното светилище в м. „Сечен камък"
Скалното светилище в м. „Сечен камък" е посветено на основните персонажи в тракийската орфическа религия - Великата богиня-майка (скалата) и Слънцето (чийто символ е кръгът).

" Елова могила " - Тракийското светилище
Тракийско светилище от елинистическата и римската епоха в м. „Елова могила", до с. Черновръх, община Трявна.

 

Пещерите " Килиите "
Пещерите "Килиите" се намират в карстов район, на 2-3 км югоизточно от село Станчев хан. Сред местното население са известни още като "сухата" и "мократа" пещера.
На терена са разположени една срещу друга, като в подножието им преминава малка рекичка Т.н. "мокра" пещера се ситуира близо до речното корито, от нея извира вода, откъдето тя носи наименованието си. 

Екопътека "Боженци"
Село Боженци е със 600 годишна история. То е един от най-ценните в България архитектурно-исторически резервати. Потъналото в зелена тишина село, привлича със съхранената си оригинална архитектура, окичените с цветя чардаци на къщите с каменни покриви и тежки порти.
В началото е легендата за болярката Божана, извела преди 6 века от пепелищата на столицата Търновград синовете и братята си. Дошли сред вековните гори и построили селище, което и днес носи нейното име. От някогашното богато село със стотици къщи и жители-търговци обиколили света, днес са останали само неколцина местни хора и уникалните къщи на средна възраст от около 200 години.

Екопътека "Бъзовец"
Екопътека 1: от ж.п. спирка Бъзовец през върховете Малък и Голям чукар до връх Бъзовец и Стената.
Продължителност: 30 мин.

Екопътека 2: от ж.п. спирка Бъзовец през параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов”, параклис „Св. Иван Рилски”, „Царски кладенец”, гара Кръстец.
Продължителност: 1.30ч

реклама